iconJuurdepääsetavus
Maksud 2024 koolituse salvestus - Maksumuudatused aastatel 2024-2027 Soovin tellida

Maksuküsimus: 57682

Küsimus

Ettevõtte soetas elamispinna (ei ole külaliskorter), ost käibemaksu ei sisaldanud, sest osteti eraisiku käes. Ettevõte rendib seda välja lühiajaliselt (üksikute päevade kaupa, nädalaks ) lisades hinnale käibemaksu 9%. Pikaajalist elamispinna üüri ei kavatseta teha. Kas korteri sisutuseks ostetud kaupadelt (pisitarvikud ja mööbel, mida ei liideta kinnisvarainvesteeringu maksumusse) ja KÜ kommunaalteenuste arvelt (ühistu on km kohustuslane) võib sisendkäibemaksu tagasi arvestada? Kui kunagi korter müüakse, siis müük on ikkagi maksuvaba, kuna tegemist elamispinnaga?

Vastus - 12.01.2022

NB! Vastatakse vastamise ajal kehtivat õiguslikku konteksti arvestades, kui vastuses seda ei täpsustata.

Kui selle korteriga seoses tekib ainult 9% määras maksustatud käive, siis saab ka kõikidelt kuludelt sisendkäibemaksu maha arvata täies ulatuses. Kuna küsimusest nähtuvalt kapitaliseeritud kulutusi ei tehta, siis me ei peatu põhivaraga seotud korrigeerimise reeglitel (KMS § 32 lg 4). Võlaõigusseaduse ja käibemaksuseaduse tähenduses on sel juhul tegemist äriruumiga, sest seda ei kasutata alaliseks elamiseks. Ehitusõiguslik sihtotstarve ei ole määrav (samas märgime, et eluruumi on lubatud kasutada külaliskorterina), vaid lähtutakse sellest, kas tekib maksustatav või maksuvaba käive (või eratarbimine, nt oma töötaja tasuta majutamisel).

Kasutatud korteri müük on maksuvaba sõltumata sellest, kas seda üüriti välja eluruumina või kasutati majutusteenuse osutamiseks. Käibemaksuga maksustatav on KMS § 16 lg 2 p 3 kohaselt vaid uus ehitis enne esmast kasutuselevõttu. Kasutusel olnud äriruumi müüki on lubatud vabatahtlikult maksustada, aga teie näite puhul puudub selleks vajadus, sest ostmisel ei ole sisendkäibemaksu maha arvatud ning korrigeerimise kohustust ei ole.