Maksuküsimus: 283

Küsimus

Tegemist on restoraniga. Kui peakokk ning toitlustusjuht saata ütleme neli korda aastas tutvuma teistes (uutes) restoranides pakutavaga, siis kas sel juhul on ikka tegemist oma töötaja erisoodustusega või võib selle lugeda ettevõtlusega seotud kuluks?

Vastus - 29.06.2006

NB! Vastatakse vastamise ajal kehtivat õiguslikku konteksti arvestades, kui vastuses seda ei täpsustata.

Erisoodustus eeldab, et seoses töösuhtega annab tööandja töötajale üle mingi hüve, mis ei ole mitte tööandja vaid töötaja huvides. Antud juhul on kulutuste kandmine tööandja huvides – konkurentide toodetega on vajalik tutvuda selleks, et enda äri paremini ajada. Seega on sellised kulutused ettevõtluseks vajalikud. Töötaja huvi on pigem tagajärjega leppimine (maitseelamus või miks mitte halva toidu puhul kõhuvalu).
Põhimõtteliselt ei ole õige selliseid kulutusi erisoodustusena maksustada.
Tähelepanu peaks pöörama tõenduslikule küljele – et vaidlusi ei tekiks, siis oleks soovitatav, et peakokk ja toitlustusjuht koostavad ka mingi aruande koos ettepanekute ja järeldustega.