iconJuurdepääsetavus
Maksuseaduste kommentaaride kogumik 2023 tellimine Esitan tellimuse

2009: aasta, mis võiks vahele jääda

2009: aasta, mis võiks vahele jääda

Kopeeri viide

Argo Ideon kirjutab Eesti Ekspressis, et Andrus Ansipil seisab ees eriti raske kevad, sest ta peab vahetult enne valimisi kärpima riigi kulutusi.

Suure tõenäosusega saab aastast 2009 Eesti viimaste aastate keerulisim aeg. Majandushädad jõuavad rahva igapäevaellu. Lisaks tõstavad pinget kahed valimised. Mis siis järgmisel aastal juhtuda võib?

Eelarvejamad kuhjuvad. Tuleva aasta eelarve võetakse Riigikogus vastu enam-vähem praegusel kujul, veidi alla 100 miljardi kroonise mahuga. Eelarve on rajatud rahandusministeeriumi augustikuisele prognoosile, et 2009. aasta majanduskasv on 2,6 protsenti.

Eesti Panga värske prognoos ennustab aga hoopis kahanemist 2,1 protsenti. Isegi koalitsioonipoliitikud tunnistavad avalikult, et eelarve on liiga optimistlik. Riigikogu majanduskomisjoni esimees Urmas Klaas (Reformierakond) ütles 22. oktoobri "Foorumis": "Riigieelarve tõenäoliselt jääb miinusesse, siin ei ole mõtet vastu vaielda, see on niiviisi." Alles vähem kui kaks kuud varem kinnitas aga peaminister Andrus Ansip: "Ma ei näe, et majanduses oleks meil midagi nii tõsist juhtunud, et peaksime eelarvega minema defitsiiti." 2009.

aasta eelarvet otsast peale tegema hakata oleks praegu veel vastutustundetum kui see vigasena vastu võtta. Mõnd miljardit õhku eelarves saab parandada hiljem lisaeelarvega. Eelarve puudumist kompenseerida ei saa, see oleks Eesti majandusseisu kohta eriliselt nadi signaal. Kui ei juhtu imet, tuleb eelseisva aasta algusest saadik kiivalt jälgida laekumiste ja kulude vahekorda ning vajadusel valitsuse poolt sekkuda jooksvalt, lihtsalt keelates ministeeriumidel kulutada.

Kevadeks tuleb koostada 2009. aasta negatiivne lisaeelarve, mille Riigikogu saaks vastu võtta enne suvepuhkust. Väga tõenäoliselt tuleb juba kevadest kasutusele võtta pikaajalised reservid. Juba jaanuaris tuleb alustada 2010.

aasta eelarve kokkupanekut. Kui tänavust asjade käiku vähegi indikatsiooniks lugeda, tuleb kokkuleppimine ülimalt valus ja tüliderohke. Loe täpsemalt: http://www.ekspress.ee/2008/10/30/ari/5082Loe samast ka: Sulev Vedler. „Eesti kapitalismi tõusud ja mõõnad“: http://www.ekspress.ee/2008/10/30/ari/5084