iconJuurdepääsetavus
Maksuseaduste kommentaaride kogumik 2023 tellimine Esitan tellimuse

FIE-d peavad peagi rohkem makse maksma

FIE-d peavad peagi rohkem makse maksma

Kopeeri viide

Tuhandeid füüsilisest isikust ettevõtjaid tabab 2007. aastal uus maksukoormuse tõus, sest valitsus kavatseb haigekassale lisaraha leidmiseks kahekordistada sotsiaalmaksu miinimumkohustust.

Kui plaan panna sotsiaalmaksu miinimummääraks 2750 krooni saab seaduseks, tuleb FIE-del senise 462 krooni asemel tasuda iga kuu eest 907 krooni. Tegu oleks teise maksutõusuga lühikese aja jooksul, sest tänavu jaanuaris kerkis pikalt muutumatuna püsinud kuumäär 700 kroonilt 1400 kroonini. FIE-d ei saa ilmselt hõlpu ka ületuleval aastal, mil sotsiaalmaksu miinimumsumma on plaanis viia prognoositava alampalga tasemeni ehk 3800 kroonini.

Kindlustus pikaajalisele töötule “Haigekassa eelarvesse tooks see ettepanek tuleval aastal täiendavalt juurde ligi 322 ja 2008. aastal 610 miljonit krooni,” märkis sotsiaalminister Jaak Aab, kes käis nn tervishoiupaketi välja valitsuse viimasel kabinetiistungil. FIE-de karmimat maksustamist on viimastel aastatel nõudnud tööandjate keskliit. Tööandjad peavad ebaõiglaseks olukorda, kus ettevõtjad tasuvad inimeste palgalt 33-protsendilist maksu ajal, kui FIE-d panustavad haigekassasse ja pensionikassase ülimalt napilt.

FIE-de puhul on tegu kireva seltskonnaga – nende hulka kuulub nii vaevu ots-otsaga kokku tulevaid inimesi kui ka hästi teenivaid kinnisvaramaaklereid ja meelelahutusäriga tegelevaid inimesi. Täpsemalt loe: http://www.epl.ee/artikkel_318717.html