iconJuurdepääsetavus
Maksuseaduste kommentaaride kogumik 2023 tellimine Esitan tellimuse

Dividendid ja sotsiaalmaks – kes keda?

Dividendid ja sotsiaalmaks – kes keda?

Kopeeri viide

Päevalehe Ärilehes kirjutab Priit Lätt dividendide sotsiaalmaksuga maksustamisest.

Dividendide arvelt tasu saamise skeemi kasutavad ühemeheosaühingud, kus omanik teeb ära töö ja leiab, et sotsiaalmaksu tasumine kahjustaks konkurentsivõimet. Maksu- ja tolliamet teatas mõnevõrra üllatuslikult, et teatud tingimustel võidakse asuda dividende maksustama nagu töötasu. Maksuamet viitab oma seisukoha põhjendamisel maksukorralduse seaduse paragrahvile 84, mis annab maksuhaldurile õiguse maksustamiseks tehingu tegeliku majandusliku sisu järgi. Maksuamet kavatseb dividende palgana maksustada eelkõige juhul, kui ettevõtte omanikud töötavad ettevõttes, kuid töö eest neile palka ei maksta või ei maksta piisavalt.

Samas aga võtavad omanikud ettevõttest dividende välja. Muidugi on selge, et selle skeemi kasutamine maksude optimeerimiseks on levinud. See tuleneb Eesti maksusüsteemist, mis lihtsalt on omanikutulu ehk kapitalitulu maksustamisel soodsam. Nimelt ei tule erinevalt töö või teenuse osutamisest (nn aktiivne tulu) omanikutulu (nn passiivne tulu) puhul maksta sotsiaalmaksu.

Sotsiaalmaksu tasumine ei saa olla aga üksnes sellest tulenevate hüvede kasutaja otsustada, sest solidaarsusprintsiibist tulenevalt ei kasutata laekuvat sotsiaalmaksu mitte üksnes maksja, vaid palju laiema sihtgrupi huvides. Siiski tekib kapitalitulu maksustamisel aktiivse tuluna mitmeid küsimusi, mis rahuldava vastuse mittesaamisel võivad maksuameti planeeritava tegevuse tõsise kahtluse alla seada. Saaks isegi väita, et sellise tegevusega võidakse tõsiselt riivata ühiskondlikku õiglustunnet. Loe täpsemalt: http://www.epl.ee/majandus/373112 Loe ka: „Kes teeb, sellelt võetakse“: http://www.epl.ee/majandus/373102