iconJuurdepääsetavus
Maksuseaduste kommentaaride kogumik 2023 tellimine Esitan tellimuse

Aktsiiside kergitamine tõstab väga paljusid hindu väga paljudel

Aktsiiside kergitamine tõstab väga paljusid hindu väga paljudel

Kopeeri viide

Martti Kass kirjutab SL Õhtulehes valitsuse plaanitavatest aktsiisiseaduste muudatustest.

Rahandusministri Ivari Padari (SDE) sõnul suurendab tubaka-, alkoholi- ja mootorikütuse aktsiisi kergitamine ning elektri- ja gaasiaktsiisi kehtestamine 2008. aastal inflatsiooni üle 7%. 2009. aastal peaks elukalliduse tõus aeglustuma ning see aitaks Eestil lõpuks euro kasutusele võtta.

Nii Padar kui ka peaminister Andrus Ansip (Reformierakond) on mitu korda rõhutanud, et euro aitaks riigis tagada majandusstabiilsust. Aktsiisitõusu eelnõu kerkinud valitsuse väitel äkki päevakorrale sellepärast, et riigikogu jõuaks selle enne suvepuhkust jõustada. Enne valimisi ei iitsatanud sellest miskipärast aga ükski poliitik... Alkoholi- ja tubakaaktsiisi järsust tõusust räägiti poole suuga juba eelmise valitsuse ajal, kuid paljudele ootamatult tuli teade elektri ja gaasi maksustamisest.

See üllatas isegi riigikogu rahanduskomisjoni esimeest Jürgen Ligi (Reformierakond), kes kirjutab oma blogis: "Aga me pole rahul pakutava elektriaktsiisi tasemega, mis on üle kolme korra kõrgem kui ELi nõutav miinimum. See alaneb, olen kindel. Viina 30%line aktsiisitõus näib ebaproportsionaalne, järsk ning salaturgu soosiv. Teisalt – viin ei peaks saama hinnalt aina kättesaadavamaks.

Vaidleme veel. Õlle üle samuti – kas ikka riskida valitsusega lahja joogi pärast?" Õlletootjate liidu väitel kergitaks järsk aktsiisitõus Eesti õlleaktsiisi Läti ja Leedu omast mitu korda kõrgemaks ning Eestist saaks Euroopa üks kallima õllega riike. Eestis on õlleaktsiis niigi ligi kaks korda kõrgem kui Lätis ja Leedus. 10%+20% aktsiisitõusu järel oleks Eesti ja Läti õlleaktsiisi vahe pea sama suur kui praegu Soome ja Eesti vahel, väidab liit.

Loe täpsemalt: http://www.sloleht.ee/index.aspx?id=229967&q