iconJuurdepääsetavus
Täna 29.10 - EML sügiskonverents (Kalev Spa Hotel) Registreeri / Vaata ajakava

Euroopa murelaps on alkoholimaks

Euroopa murelaps on alkoholimaks

Kopeeri viide

Kristina Tšistova, Eesti kaubandus-tööstuskoja esindaja Brüsselis, kirjutab Eesti Päevalehe Ärilehe bürokraatia rubriigis, et mais toimus Euroopa Parlamendi täiskogu istungjärgul sarnaselt Eestis aktuaalse vaidlusteemaga väitlus alkoholi aktsiisimaksu üle.

Euroopa Komisjon soovis suurendada alkoholi aktsiisimaksu alammäära, võttes arvesse inflatsiooni. Parlamendiliikmed ei olnud aga ettepaneku suhtes ühel nõul ega võtnud raportit lõpphääletusel vastu. 1992. aastal seadsid EL-i liikmesriigid alkoholi (v.a vein) aktsiisimaksudele alammäära, et vähendada konkurentsimoonutusi.

Majanduskomisjon leidis raportis, et aktsiisi alammäärad ei ole viinud aktsiisimäära ühtlustumiseni ning seetõttu tuleks need tühistada. Saadikud tõid esile, et konkurentsimoonutused ei väheneks eriti, sest näiteks Ühendkuningriigi ja Prantsusmaa ning Soome ja Eesti vahelise piiriülese kaubanduse taset alammäärade tõstmine ei mõjutaks, sest seal kehtivad juba praegu kõrgemad aktsiisimaksud, kui näeb ette uus ettepanek. Loe täpsemalt: http://www.epl.ee/majandus/389455 Vaata ka Eestis kavandatavate aktsiisimuudatuste kohta siit: http://www.maksumaksjad.ee/modules/AMS/article.php?storyid=256