iconJuurdepääsetavus
Maksuseaduste kommentaaride kogumik 2023 tellimine Esitan tellimuse

Maksuküsimus: 3055

Küsimus

Norra firma osutab teenust Eesti firmale, mõlemad on käibemaksukohuslased, kuidas kajastada saadud teenust käibemaksu deklaratsioonil?

Vastus - 20.04.2020

NB! Vastatakse vastamise ajal kehtivat õiguslikku konteksti arvestades, kui vastuses seda ei täpsustata.

Täpse vastuse andmiseks on vaja teada, millist teenust osutatakse. Sellest sõltub nimelt teenuse käibe tekkimise koht ja ka käibemaks. Näiteks kui Norras osutatakse Eesti äriühingule majutusteenust (hotelli arve), siis see teenus maksustatakse Norras (sealse majutusteenuse määraga), sest käibe tekkimise koht on seal. Eesti KMD-l tehingut ei deklareerita ja soovi korral on Eesti äriühingul õigus Norrast käibemaksu tagasi küsida.

Väga paljude muude teenuste puhul (mis ei lähe erandi alla ja alluvad B2B e business to business üldreeglile) aga toimub Norras 0% arve esitamine ja teenuse pöördmaksustamine Eestis. See tähendab, et käibemaksuseaduse § 10 kohaselt on käibe tekkimise koht Eestis. KMD-l kajastatakse tehing (käibemaksuta hind) real 1, toimub pöördmaksustamine, sisendkäibemaks arvatakse maha KMD real 5. Info jaoks täidetakse tehingu kohta ka KMD lahter 7.