iconJuurdepääsetavus
Maksuseaduste kommentaaride kogumik 2023 tellimine Esitan tellimuse

Maksuküsimus: 660

Küsimus

Milliseid makse peab nüüd ja kui suures ulatuses maksma füüsilisest isikust ettevõtja? Kui suur peab olema tema sissetulek või käive, et tema FIE-ks olemist ei lõpetataks? Kas ja kui suures ulatuses ta vastutab oma varaga, ka kinnisvaraga (kui ta laenu ei teegi)? Sooviksin tegelda tarbekunstiga FIE-na. Pole seda ala õppinud, kuigi mingid eeldused on. Suurt läbimüüki pole loomulikult loota, pealegi võtavad kauplused müügist vähemalt 60%. Peale selle töövahendid, materjalid. See pole ka ala, mida saad teha hambad ristis palehigis, see nõuab meeleolu, tunnetust jne. Tähendab kui võlgu ei teegi, aga ei jõua välja teenida teatud summat või ei suuda tõestada Maksuametile, et tooted võivad rippuda kauplustes aastaid -kuid, enne kui müüakse, kuulutatakse välja pankrot ja pean andma ära oma kodu - kinnisvara? Nagunii tuleb palgata raamatupidaja, sest need asjad ei ole minu mõistuse kohased. Võlg tekib ilma võlgu olemata, praeguste seaduste kohaselt saan ma aru? Pealegi ei tohiks enne 5 a sellise ala puhul üldse mingit kasumit nõuda, sest siis alles kujuneb välja nägemus oma suutlikkusest ja turu tasuvusest.

Vastus - 10.06.2007

NB! Vastatakse vastamise ajal kehtivat õiguslikku konteksti arvestades, kui vastuses seda ei täpsustata.

Iga äri puhul on loomulik, et enne kasumi teenimist tuleb teha investeeringuid.

Tulumaksuseadus võimaldab ettevõtluse kulusid edasi kanda kuni seitse aastat. Seadus ei ole seadnud piiri, kui ruttu peab hakkama tulu teenima või kui kiiresti peab kulud tasa teenima. Oluline on see, et te tegelete majandustegevusega.

Eestis on registreeritud palju FIE-sid, kes ei ole üldse ettevõtlusega tegelenud, kellel ei ole ka kulusid. Sellel aastal on MTA hakanud just sellise seltskonna vastu tundma. Kui teil toimub majandustegevus, kaup on müügis, kulusid on tehtud jne, siis ei ole vaja karta seda, et MTA teid registrist kustutaks. Küll võib ta küsida teilt selgitusi teie ettevõtluse kohta.

FIE vastutab kõikide võlgade eest kogu oma varaga. Kui teie äri untsu läheb, võite kodust ilma jääda küll.