iconJuurdepääsetavus
Maksuseaduste kommentaaride kogumik 2023 tellimine Esitan tellimuse

Maksuküsimus: 246

Küsimus

Ostsime seadme Inglise firmalt, kes näitab arvel VAT 0%. Arvel KMKR nr-d puuduvad. Kauba tõi kohale Peterburi esindaja, kes KMKR numbrist ei taipa midagi. Otsest kontakti Inglise firmaga ei ole. Kuidas deklareerida käibemaksu?

Vastus - 17.05.2006

NB! Vastatakse vastamise ajal kehtivat õiguslikku konteksti arvestades, kui vastuses seda ei täpsustata.

Vastates võib ilmselt eeldada, et impordiga Teie aspektist vaadates tegemist olla ei saa. Küsimus võiks olla veel selles, kas tegemist on ühendusesisese käibega (KMS § 8) või on Teil lihtsalt üldine pöördmaksukohustus.
Ühendusesisene soetamine eeldab, et tehingu teiseks pooleks on teise riigi käibemaksukohustuslane (vt KMS § 8 lg 1). Küsimusest võib järeldada, et tegemist ei ole käibemaksukohustuslasest müüjaga.
Nüüd tuleks vaadelda, kas mõni muu säte tekitab maksukohustuse. KMS § 3 lg 4 p 5 kohaselt peab maksukohustuslane arvestama käibemaksu kauba soetamiselt või teenuse saamiselt ettevõtlusega tegelevalt välisriigi isikult, kes ei ole Eestis registreeritud maksukohustuslasena ning kellel puudub Eestis püsiv tegevuskoht, mille kaudu ta tegeleb ettevõtlusega Eestis.
Antud juhul rakendubki see säte. Teil on seega pöördmaksukohustus. Juhul, kui Te kasutate kaupa maksustatava käibe genereerimiseks, siis saate nii arvestatud kui ka sisendkäibemaksu üheaegsel deklareerimisel maksukohustuseks 0 ning riigile otseselt midagi maksma ei pea (vt KMS § 29 lg 1).