iconJuurdepääsetavus
EML sügiskonverents: maksutõusu eri Maksud ja raamatupidamine aastal 2025 Registreeri / loe lähemalt

Maksuküsimus: 63307

Küsimus

Korteriühistu hallataval majal on päikesepaneelid katusel ja igakuiselt kajastas Eesti Energia meile esitataval elektri arvel selle müüki võrku real "ei ole käive teenus". Nüüd sai KÜ käibemaksukohustuslaseks. Kas sellisel juhul oleme kohustatud ise Eesti Energiale päikeseenergia tagasimüügi kohta arve esitama? Ühistu jaoks muutub tagasimüük võrku käibemaksuga maksustatavaks käibeks? Siiani arvestasime summa üldelektri hinna vähendusena.

Vastus - 04.07.2023

NB! Vastatakse vastamise ajal kehtivat õiguslikku konteksti arvestades, kui vastuses seda ei täpsustata.

Eesti Energia kodulehel selgitatakse: „Füüsilisest isikust ettevõtjatel ja ettevõtetel, kes on käibemaksukohustuslased, on väiketootjana õigus lisada elektrienergiale käibemaks. Selleks tuleb iga kuu lõpus esitada Eesti Energiale arve toodetud elektrienergia müügi kohta. Andmed võrgust tarbitud elektrienergia kohta esitab sulle eelnevalt Eesti Energia.“

Vt täpsemalt Eesti Energia kodulehelt: https://www.energia.ee/era/taastuvenergia/tooda-ise

Ühistu sisest korraldust eelnev aga ei muuda. Oma raamatupidamises saate käibemaksuta müügihinda ka edaspidi kajastada elektrikulu vähendamisena. Selle võrra on ka sama kulurida väiksem ühistu liikmetele esitataval arvel (millele tuleb lisada käibemaks).