iconJuurdepääsetavus
Maksud 2024 koolituse salvestus - Maksumuudatused aastatel 2024-2027 Soovin tellida

Maksuküsimus: 59658

Küsimus

Eesti äriühing, millel on KM number Eestis, soovib soetada Hispaanias kinnisvara. Tegemist on kinnisvaraarendusfirma poolt müüdava uusarendusega. Soetatav korter võetakse arvele kinnisvarainvesteeringuna ning seda on plaanis hakata välja rentima. Hispaania arendusfirma lisab müügiarvele kohaliku käibemaksu 10%. Kuidas saab Eesti OÜ käibemaksu tagasi taotleda? Kas tagasi saab küsida ka sisustamiskulude käibemaksu?

Vastus - 13.06.2022

NB! Vastatakse vastamise ajal kehtivat õiguslikku konteksti arvestades, kui vastuses seda ei täpsustata.

Kinnisvaraga seotud käibe tekkimise riik on kinnisasja asukohariik. Järelikult tuleb teil kõigepealt välja uurida, millised on kinnisvara käibemaksureeglid ja nüansid Hispaanias. Eestis nt on eluruumi, äriruumi üür ja majutusteenuse käive erinevalt maksustatud. Kui küsimuses mainitud kinnisvara üüri käivet maksustatakse Hispaanias käibemaksuga, tuleb Eesti äriühingul kõigepealt ennast Hispaanias käibemaksukohustuslaseks registreerida ning seejärel saab soetatud kinnisvara (ja ilmselt ka sisustuskulude) käibemaksu maha arvata käibedeklaratsioonides.

Üldreegel on, et teises liikmesriigis tasutud käibemaksu saab tagasi sellest teisest riigist. Hispaania käibemaksu saab tagasi küsida ainult Hispaaniast. Tehniliselt on tänapäeval võimalik kasutada VAT refund’i süsteemi. Maksuameti lehel on selle küsimuse kohta põhjalik juhend:

“Teises liikmesriigis tasutud käibemaks” https://www.emta.ee/ariklient/maksud-ja-tasumine/kaibemaks/kaibemaksu-arvutamine-ja-tagastamine/teises-liikmesriigis-tasutud-kaibemaks

Sisendkäibemaksu mahaarvamise eeldus on (kõigis EL riikides), et kulutus peab olema tehtud maksustatava käibe tarbeks. St kui plaanite kinnisvara renti Hispaanias käibemaksuga maksustada, siis on (teoreetiliselt) võimalik ka sisendkäibemaksu mahaarvamine. Sama kehtib ka sisustamiskulude käibemaksu kohta. Täpsem vastus eeldab kohalike reeglite tundmist.