iconJuurdepääsetavus
Rahvaalgatus toidukaupadele kehtiva käibemaksumäära vähendamiseks Annan allkirja

Indrek Saar: toidu käibemaksu langetamise mõttekus sõltub eesmärgist

Indrek Saar: toidu käibemaksu langetamise mõttekus sõltub eesmärgist

Kopeeri viide
Rubriik: ERR

Toiduainete käibemaksu langetamine ei ole sobivaim meede inflatsiooni ohjeldamiseks ega leibkondade toimetuleku toetamiseks, kuid läbimõeldult rakendades võib see majanduse toimimist ühiskonna seisukohalt siiski parandada, kirjutab Indrek Saar.

Elukalliduse kasv Eestis on tekitanud arutelu, kuidas saaks seda majanduslikku protsessi soodsamas suunas juhtida. Ühe meetmena on tähelepanu keskpunkti tõusnud toiduainete käibemaksumäära langetamise ettepanek.

Paljudes Euroopa riikides on seda mingis vormis juba tehtud, seega on tegemist poliitiliselt ja õiguslikult teostatava lahendusega. See peaks väiksema sissetulekuga ja suuremate leibkondade toimetulekut oluliselt parandama, sest vähendab toidule tehtavaid kulutusi. Samal ajal on arvatud, et võitjad oleksid hoopis ettevõtjad, kes teeniksid lihtsalt suuremat kasumit.

Üldjuhul on tõesti loogiline eeldada, et tarbimismaksud kanduvad suurel määral edasi lõpphinda. Seega kui maksumäära langetada, peaksid hinnad langema ja tarbijad saama leevendust.

Loe lähemalt:
https://www.err.ee/1609765005/indrek-saar-toidu-kaibemaksu-langetamise-mottekus-soltub-eesmargist