iconJuurdepääsetavus
Maksuseaduste kommentaaride kogumik 2023 tellimine Esitan tellimuse

Kristina Kallas: tuleb leida lahendused, kuidas õpetaja palgakulude osatähtsust kogukuludest kasvatada

Kristina Kallas: tuleb leida lahendused, kuidas õpetaja palgakulude osatähtsust kogukuludest kasvatada

Kopeeri viide

Selgitamaks välja, kuhu kulub Eesti haridusraha, kas senine kulude struktuur on asjakohane ning millised on võimalused haridussektori eelarve otstarbekamaks kasutamiseks, algatas haridus- ja teadusminister hariduskulude analüüsi, mille koostamist vedas Jaak Aaviksoo.

Analüüs näitas, et Eestis investeeritakse liialt taristusse, kuid õpetajate palgad on madalad. Üle on vaja vaadata nii investeeringute asjakohasus, raha jagunemine erinevate haridusvaldkondade vahel kui ka valdkondade sees.

Minister Kristina Kallase sõnul ajendas analüüsi tegema hariduskulude kõrge osakaal, kuid samas õpetajate madal palgatase. „6% SKP-st läheb haridusse, mis on üks suuremaid, kuid siiski on õpetajate palgatase rahvusvahelises võrdluses madal. Põhjalik hariduskuludesse sissevaade näitaski, et üle peame vaatame, kui palju kulub investeeringuteks, kas need kõik on vajalikud ning milline on kulude jaotumine valdkonniti. Oleme juba selles suunas liikumas – soov on käimasolevate haridusleppe läbirääkimiste raames ka hariduskulud üle vaadata ning leida lahendused, kuidas õpetaja palgakulude osatähtsust kogukuludest kasvatada, see võiks moodustada ligi 60%,“ selgitas minister edasisi plaane.

Loe lähemalt:
https://www.ohtuleht.ee/1110674/video-kristina-kallas-tuleb-leida-lahendused-kuidas-opetaja-palgakulude-osatahtsust-kogukuludest-kasvatada