iconJuurdepääsetavus
Maksuseaduste kommentaaride kogumik 2023 tellimine Esitan tellimuse

USA mõttekoda valis Eesti maksusüsteemi kõige konkurentsivõimelisemaks

USA mõttekoda valis Eesti maksusüsteemi kõige konkurentsivõimelisemaks

Kopeeri viide
Rubriik: Delfi

USA mõttekoda Tax Foundation valis 10. aastat järjest Eesti maksusüsteemi kõige konkurentsivõimelisemaks OECD riikide hulgast.

Eesti maksusüsteemi tugevusena toob mõttekoda taas välja, et 20-protsendine ettevõtete tulumaks rakendub üksnes kasumite jaotamisel, mis võimaldab ettevõtetel oma kasumeid maksuvabalt reinvesteerida. Ka kiidab mõttekoda Eesti laia käibemaksubaasi ja sellega kaasnevat madalat halduskulu ettevõtjatele.

Lisaks kiidab mõttekoda maamaksusüsteemi, mis tugineb üksnes maa väärtusele ja ei arvesta seal oleva kinnisvara väärtusega. Sarnane süsteem on hinnatavate riikide seas kasutusel veel üksnes Austraalias.

Eesti maksusüsteemi nõrkusena märgib mõttekoda, et kahepoolsete maksulepingute arv jääb allapoole OECD keskmist: 62 vs. 74. Eesti maksusüsteemi territoriaalsus piirdub Euroopa Majanduspiirkonna liikmesriikide ja Šveitsiga, mis tähendab seda, et vaid nendest riikidest saadud kasumijaotised vabastatakse Eestis tulumaksust täiendavaid tingimusi esitamata. Lisaks on Eesti alakapitalisatsiooni vastased reeglid ühed OECD riikide rangeimad.

Loe lähemalt:
https://arileht.delfi.ee/artikkel/120241938/usa-mottekoda-valis-eesti-maksususteemi-koige-konkurentsivoimelisemaks