iconJuurdepääsetavus
Maksuseaduste kommentaaride kogumik 2023 tellimine Esitan tellimuse

Jussi Pärnpuu: automaks tuleb kui munev täispiimaemis

Jussi Pärnpuu: automaks tuleb kui munev täispiimaemis

Kopeeri viide
Rubriik: Delfi

Meie automaksukava on täpselt selline nagu pealkirjas märgitu: tahaks nagu kõik asjad korraga ära teha, aga teadupärast see ei õnnestu.

Kuigi, peab ütlema, et praegune kava on parem kui eelmine, sellest ei saanud üldse aru. Automaksuplaani suurimaks nõrkuseks on see, et raha on vaja KOHE ja palju, maks aga jääb kehtima aastakümneteks.

Meil on täna aga hädad hoopis teise koha peal. Eesti autopargi keskmine vanus on 16,7 aastat, tendents kasvav. Meist veel vanemad autopargid on Rumeenias 16,9 aastat ja Leedus 17 aastat. Mis see siis tähendab?

Liikluses osalev keskmine auto on toodetud ajavahemikus 2006-2008. Olen autoäris alates 1992 ja mäletan väga hästi, mida müüdi nendel aastatel. Täitsa tavalisi autosid VW Passat & Golf, Mazda 6, Peugeot 206 etc. Samuti on imporditud massiliselt kasutatud autosid: kes siis ei tahaks sõita Audi A6, 5 seeria BMW või mõne Mercedese või vähe suurema maasturiga? Sellel ajal toodetud autode CO2 heide oli kusagil vahemikus 250 – 300 grammi, mis oli selle aja kohta täiesti normaalne, pigem isegi eesrindlik. Mis tähendab tänases kontekstis seda, et liiklussaaste osas oleme euroliidu esimese 3 seas. Kõva saavutus või mis?

Loe lähemalt:
https://epl.delfi.ee/artikkel/120241119/jussi-parnpuu-automaks-tuleb-kui-munev-taispiimaemis