iconJuurdepääsetavus
Maksuseaduste kommentaaride kogumik 2023 tellimine Esitan tellimuse

Maksuküsimus: 64473

Küsimus

Eesti firma, kes on Eesti km-kohustuslane ostab Rootsi e-poest kauba. Arvele on märgitud Eesti käibemaksumäär 20% ja viide EEVAT20% ja summa (mitte Rootsi 25% määr). Arvel aga ei kajastu, et Rootsi firma oleks Eesti KM-kohustuslane, arvel on ainult Rootsi KM number. Kas meil on õigus see käibemaks oma sisendist tagasi arvestada või on siin ikkagi pöördmaksustamine?

Vastus - 12.09.2023

NB! Vastatakse vastamise ajal kehtivat õiguslikku konteksti arvestades, kui vastuses seda ei täpsustata.

Täpsema vastuse andmiseks peaks arvet uurima, aga tõenäoliselt on müüja on rakendanud e-kaubanduse erikorda, st Eesti maksumäära. Seda tehakse kui kaupa müüakse lõpptarbijatele (peamiselt eraklientidele), kes ei saa käibemaksu maha arvata. Küllap ei identifitseerinud ostja (Eesti firma) end tellimuse vormistamisel Eesti käibemaksukohustuslasena, muidu oleks arvel 0% käibemaks.

Internetikaubamajast (e-poest) ostes tuleb eriti tähelepanelik olla, et valida just ärikliendi konto või kuskil ära märkida, et ostja on Eesti käibemaksukohustuslane ja soovib 0% käibemaksuga arvet. Harilikult on menüüs asukohamaana Eesti täiesti olemas. Kui ost on juba 20% käibemaksuga sooritatud, siis seda ilmselt enam ringi vormistada ei saa. Sel juhul võib proovida rakendada taganemisõigust, kaup tagastada ja ärikliendina uuesti tellida. Kui tehingut ringi teha ei saa, siis selle arve alusel käibemaksu maha arvata ei tohi.

Meie teada on mõnes e-poes küll võimalik avada ärikliendi/hulgiostja konto, aga seal ei ole eraldi lahtrit, käibemaksunumbri jaoks. See teave tuleb müüjale eraldi meiliga edastada. Kui pooled on end õigesti identifitseerinud, tekib müüjal kauba ühendusesisene käive, mis Rootsis maksustatakse 0% käibemaksuga ja Eestis deklareerib soetaja käibemaksu, deklareerib pöördmaksustamise (ingl k – reverse charge VAT).
Sarnasel teemal on pikem lugu ilmunud EML 2021. a oktoobrikuu ajakirjas MaksuMaksja – Ettevaatust välismaa e-poodides ostlemisel!https://maksumaksjad.ee/ajakiri/maksumaksja-2021-oktoober-nr-10/