iconJuurdepääsetavus
Maksuseaduste kommentaaride kogumik 2023 tellimine Esitan tellimuse

Välismaistelt dividendidelt ülemakstud tulumaksu saab tagasi

Välismaistelt dividendidelt ülemakstud tulumaksu saab tagasi

Kopeeri viide

20. jaanuari 2006 a Äripäevas kirjutab Lauri Matsulevitš, välismaalt saadud dividendidelt kinnipeetud tulumaksu tagasisaamisest.

Eestil on mitmete välisriikidega sõlmitud maksulepingud, mis näevad Eesti residendile sageli ette välisriigi seadustest soodsamat tulumaksumäära. Näiteks Soome börsifirmalt dividende saav väikeaktsionär peab kokkuleppe järgi tulumaksu maksma 15%. Tulumaksu tagastamiseks tuleb pöörduda selle välisriigi maksuhalduri poole, kus tulumaks kinni on peetud.

Tulumaksu tagasitaotlemise teenust pakuvad ka pangad ise. Selleks tuleb kliendil esitada pangale avaldus, vajadusel ka maksuametist võetud residentsustõend. Pank täidab seejärel vajalikud dokumendid, mis esitatakse vastava riigi alam-depositooriumile. Eesti börsifirmade aktsionärid ei pea pärast dividendide saamist maksude pärast muretsema - börsifirma on tulumaksu juba kinni pidanud.Teine lugu on välismaa ettevõtetelt saadud dividendidega.

Harilikult peavad välisriigid ise dividendidelt tulumaksu kinni, kuid sel juhul on investoril vaja seda ka Eesti maksuametile tõestada. Tulumaksuseaduse järgi ei maksustata Eestis dividende tulumaksuga, kui selle maksmise aluseks olevalt kasumiosalt on tulumaks makstud või kui dividendilt on tulumaks välisriigis kinni peetud. Kui maksuamet ei tea, et tulumaks on juba teises riigis makstud, siis tahab ta investori kontole laekunud dividendidelt ka oma osa.Täpsemalt saab lugeda siit (http://www.aripaev.ee/3106/rt_komm_310601.html ) või 20. jaanuari 2006 a Äripäevast lk 10.