iconJuurdepääsetavus
Maksuseaduste kommentaaride kogumik 2023 tellimine Esitan tellimuse

Käibemaks koolituskuludele tuli üllatusena

Käibemaks koolituskuludele tuli üllatusena

Kopeeri viide

14. veebruari 2006 a Äripäevas kirjutab Harry Tuul, et Avalik-õiguslike ülikoolide üllatuseks hiljuti kehtestatud 18protsendine käibemaks täienduskoolitustele oli eile haridus- ja rahandusministeeriumi kantslerite arutada, kuna tekkinud on suur segadus.

Käibemaksuseaduse muudatus kehtestati eesmärgiga ühtlustada Eesti seadusi Euroopa Liidu direktiividega. Tallinna Ülikooli täiendõppekeskuse juhataja Ene Käpp selgitas, et nemad kuulsid 7. detsembril vastu võetud seadusest vaid päev enne presidendi poolt väljakuulutamist.

"See tuli külma dušina," lisas Käpp. Mitme koolitaja sõnul tekitab probleeme seaduse tõlgendamine. Tartu Ülikooli Avatud Ülikooli talituse juhataja Ülle Kesli sõnul maksustatakse vaid koolitused, mis on korraldatud ärilisel eesmärgil, kuid ei ole seletatud lahti, mida see tähendab. Seetõttu ootavad koolitajad ministeeriumidelt selget seisukohta.Rahandusministeeriumi maksupoliitika osakonna juhataja Lemmi Oro sõnul on tegemist arusaamatusega.

"Üldjuhul on täiendõpe maksuvaba käive," selgitas Oro. Tema sõnul maksustatakse täiendkoolitajaid vaid juhul, kui nad pakuvad põhikirjavälist koolitust, sest vastasel juhul on tegemist konkurentsi moonutamisega. Haridusministeeriumi õigusosakonna juhataja Anno Aedmaa sõnul algatati seadusemuudatus ettevõtjate võrdse kohtlemise põhimõttel, selleks et keegi poleks eelisseisundis. Probleemiks oli ka maksukohustuse peitmine.

"Paljud ettevõtted tegid MTÜ, mille kaudu optimeeriti makse," selgitas Aedmaa.Täpsemalt saab lugeda http://www.aripaev.ee/3131/uud_uudidx_313109.html või 14. veebruari 2006 a Äripäevast lk 4.