iconJuurdepääsetavus
Maksuseaduste kommentaaride kogumik 2023 tellimine Esitan tellimuse

Kinnisvara parendused saab müügitulust maha arvata ka mitteettevõtja

Kinnisvara parendused saab müügitulust maha arvata ka mitteettevõtja

Kopeeri viide

6. märtsi Äripäevas kirjutab Olavi Kärsna, et kinnisvarale tehtud parendused saab müügitulust maha arvata iga müüja, olemata selleks ettevõtjaks registreerunud.

Väga levinud on arvamus, et inimene, kes pole FIEks registreeritud, ei saa kinnisvara remonti müügitulust kuidagimoodi maha arvata, ja nende maksustatav müügikasu on müügihind miinus ostuhind miinus müügitehingu kulud. Tegelikult ütleb aga tulumaksuseaduse paragrahv 37, et kasu või kahju vara müügist on müüdud vara soetamismaksumuse ja müügihinna vahe. Soetamismaksumus pole aga mitte ainult ostuhind.Sama seaduse paragrahv 38 ütleb kohe alustuseks: soetamismaksumus on kõik maksumaksja poolt vara omandamiseks ning selle parendamiseks ja täiendamiseks tehtud dokumentaalselt tõendatud kulud, sealhulgas makstud komisjonitasud ja lõivud.

Nii et siis ostuhind pluss parendused ja täiendused ning see kehtib kõigi vara müünud maksumaksjate, mitte ainult FIEde kohta.Täpsemalt saab lugeda http://www.aripaev.ee/3151/rubr_artiklid_315109.html või 6. märtsi Äripäevast lk 19.