iconJuurdepääsetavus
Maksuseaduste kommentaaride kogumik 2023 tellimine Esitan tellimuse

Osa Tartu arvevabriku firmadest avalikustatud

Osa Tartu arvevabriku firmadest avalikustatud

Kopeeri viide

17.07.06 Äripäevas kirjutab Väinu Rozental, et Lõuna ringkonnaprokuratuur kergitas likvideeritud ja Lõuna-Eesti ärimehi ärevuses hoidnud Tartu arvevabriku ümber olevat saladuseloori ning avalikustas 33 riiulifirmat, mida tegutsevad ettevõtted on kasutanud oma äritegevuses maksudest kõrvalehiilimiseks.

"Oleme uurimisega jõudnud järku, kus saame nimetada väikese osa riiulifirmade pikast nimekirjast," põhjendas Lõuna ringkonnaprokuratuuri majandusosakonna vanemprokurör Kaire Hänilene esimeste libafirmade avalikkuse ette toomist. "Ettevõtjail, kelle raamatupidamises on avaldatud nimekirjas olevate firmade arveid, tasuks ühendust võtta maksuametiga," rõhutas Hänilene ja lisas, et firmajuhtide lootus, et äkki nendeni ei jõuta, ei täitu. "Maksuamet on teinud põhjaliku analüüsi ning varem või hiljem kutsutakse ettevõtete raamatupidamise eest vastutavad isikud välja või vajadusel peetakse kahtlustatavatena kinni." Samas keeldus Hänilene rohkemate nimede nimetamisest. Endiselt on teadmata, kes on need kümme inimest, kes on pooleks aastaks vahistatud, ja ettevõtted, kes kasutasid arvevabriku teenust.

Äripäevale teadolevalt olid arvevabriku ninamehed Lõuna-Eesti kriminaalse autoriteedi T B poeg T B ja raamatupidamisharidusega Arnold Lõhmus, keda tuntakse hüüdnime Ärni järgi. "Vahistatute hulgas on kõikide arvevabriku skeemis osalenud nõndanimetatud osakondade juhid ja ka mõne legaalse firma juhid," jäi Hänilene napisõnaliseks. Hänilese sõnul hoidis arvevabrik ranget konspiratsiooni - iga "osakond" suhtles vaid piiratud seltskonnaga. "Näiteks varifirma tankist teadis vaid seda inimest, kellega ta käis notari juures dokumente vormistamas," näitlikustas Hänilene.

Lühidalt kirjeldades toimis skeem järgmiselt. Arvevabriku ninamehed eraldasid varifirmadega suhtlejatele raha, mille eest osteti riiulifirmad ning palgati tankistid. Notari juures vormistati riiulifirma tankisti nimele, kes sai selle eest heal juhul 500 krooni. Edasi liikusid firma ametlikud dokumendid arvevabriku bossideni, kes hakkasid suhtlema teenust vajavate tegutsevate firmadega.

Täpsemalt loe: http://www.aripaev.ee/3284/uud_uudidx_328403.html