iconJuurdepääsetavus
Maksuseaduste kommentaaride kogumik 2023 tellimine Esitan tellimuse

Käibemaksukohustuslaseks ühe tehinguga

Käibemaksukohustuslaseks ühe tehinguga

Kopeeri viide

28.08.06 Äripäevas kirjutab ettevõtluskonsultant Olavi Kärsna, et käibemaksu peab lisama ainult sellise kauba või teenuse hinnale, mis müüdi pärast käibemaksukohustuslaseks muutumist.

Viimasel ajal on sagenenud ettevõtjate vaidlused maksuametnikega, kus ametnikud nõuavad käibemaksu tehingu eest, mis tehti enne ettevõtja käibemaksukohustuslaseks muutumist. Alla 250 000 kroonise kogukäibe ajal tehtud tehingu eest käibemaksu sisse kasseerida ei ole lubatud. Käibe tekkimiseks on käibemaksuseaduse § 11 järgi kolm tingimust. Need on kas kauba ostjale lähetamine või kättesaadavaks tegemine, teenuse puhul selle osutamine, kauba või teenuse eest osalise või täieliku makse laekumine, teenuse saamisel osaline või täielik maksmine ning ettevõtja omatarve.

Arve esitamine aga ei ole alates 2004. aastast Eesti-sisese käibe puhul üldse käibe tekkimise tingimus. Ettevõtja peab seaduse järgi lisama käibemaksu nendele arvetele, mille ta esitas kauba või teenuse müügi eest pärast seda, kui tema käive nii-öelda üle piiri läks ehk ületas 250 000 krooni. Loe täpsemalt: http://www.aripaev.ee/3326/rubr_artiklid_332609.html EML seisukohta vt järgmisest maksuküsimusest: http://www.maksumaksjad.ee/modules/smartfaq/faq.php?faqid=55 Varem kehtinud käibemaksuseaduse tõlgenduse kohta vt Hiie Õunpuu (Marrandi) artiklit Maksumaksjas: http://www.maksumaksjad.ee/modules/smartsection/item.php?itemid=42