iconJuurdepääsetavus
Maksuseaduste kommentaaride kogumik 2023 tellimine Esitan tellimuse

Uus seadus tõstab tööõnnetuste arvu

Uus seadus tõstab tööõnnetuste arvu

Kopeeri viide

Postimees online`is kirjutab Rando Tooming, et valitsus kiitis täna heaks töötervishoiu ja tööohutuse seaduse eelnõu, mille kohaselt lähevad edaspidi kõik füüsilisest isikust ettevõtjaga (FIE) töökohas juhtunud õnnetused kirja tööõnnetustena, tõstes nii ligi kümnendiku võrra raskete tööõnnetustena registreeritavate õnnetusjuhtumite arvu.

Praegu loetakse kõik FIE-dega tööl toimunud õnnetused olmevigastusteks, ütles sotsiaalminister Jaak Aab valitsuse pressikonverentsil. Eelkõige kehtib selle seaduse kohaldamine sotsiaalministri sõnul füüsilisest isikust ettevõtjate kohta, kes töötavad näiteks ehitusel. «Ega see meie statistikat paremaks tee. Aga see statistika ongi meil veidi imelik,» tähendas Aab.

Aab lisas, et FIEdega toimunud õnnetusi hakatakse edaspidi käsitlema tööõnnetustena, kui need leiavad aset olukordades, kus FIE töötab ühisel kohal koos tööandja töölepinguliste töötajatega. Eestis on ehitustöölistega juhtunud õnnetused teiste valdkondadega võrreldes arvu poolest alles viiendal kohal. Mujal Euroopas on see valdkond ministri kinnitusel statistikas esikohal. «Meil töötab väga palju FIEsid just ehitusobjektidel ja nendega juhtunud õnnetusi ei fikseerita mingisuguses statistikas.

Ilmselt jäävad neil ka hüvitised maksmata.» Aastas juhtub Eestis 100 000 töötaja kohta statistika järgi 500 õnnetust, mujal on see suhtarv 3500 õnnetuse piirimail. «Mitte keegi meist eriti ei usu, et meie tööohutus on niivõrd kõrgel tasemel ning seepärast on õnnetusi niivõrd vähe,» tõdes Aab. Uue eelnõu järgi peab FIE igas tööolukorras tagama temale kuuluvate töövahendite ja kaitsevahendite korrasoleku. Teiseks peavad FIEd osalema töötervishoiu- ja tööohutusalases ühistegevuses.

See tähendab, et FIE teavitab tööde korraldajat oma tegevusega kaasnevatest ohtudest ja vastupidi. Vt täpsemalt: http://www.postimees.ee/310806/esileht/majandus/215784.php