iconJuurdepääsetavus
Maksuseaduste kommentaaride kogumik 2023 tellimine Esitan tellimuse

Sifiga seotud firma arvevabriku klient

Sifiga seotud firma arvevabriku klient

Kopeeri viide

Gert D. Hankewitz kirjutab Äripäevas, et maksuameti uuritav Palermo Grupp, mis kolme aasta jooksul lüpsis Eesti riiki 30 miljoni krooniga, müüs teiste seas kaupa ka Endel Sifi osalusega N-Terminaal Hulgile, Lukoilile ning soomlaste Kuusakoskile.

Eile tulid Eesti Ekspressi vahendusel teatavaks kolm firmat, mis ostsid kolme aasta jooksul kaupu politsei poolt tagaotsitava Dim Lucky arvevabrikult nimega Palermo Grupp. See firma on juba mõnda aega olnud ka maksuameti uurimise all. Kuigi kokku on juhtumiga seotud ettevõtteid kahekümne ringis, on avalikkusele praegu teada nende seast kolm: kütusefirma Lukoil, soomlastele kuuluv metallikäitlusfirma Kuusakoski (endine EMEX) ning ärimees Endel Sifi osalusega kaubandusfirma N-Terminaal Hulgi.

Prokuratuur ei soovinud eile kinnitada ühegi ettevõtte seotust maksupettusega, kuivõrd uurimine kestab. Prokurör Stella Veber sõnas, et kohtueelsel uurimisel on selgunud, et kahtlustatav Lucky juhtis n-ö arvevabrikute tegevust ja ta on tagaotsitav. Enamik fiktiivsetest tehingutest olid seotud kütusega, kuid olid ka mõned üksikud ehitusteenused ja muud teenused ning kaubad. Maksupettuse skeemis kasutati mitmeid varifirmasid ja eraisikuid.

Kriminaalasjas riigile tekitatud kahju on esialgsetel andmetel üle 30 miljoni krooni. Kriminaalasja menetleb maksu- ja tolliameti uurimisosakond. Kokku 20 tegutsevat ettevõtet kajastasid oma raamatupidamises variettevõtete nimelt esitatud fiktiivseid arveid, mis sisaldavad kaupade ja teenuste soetamist, mida tegelikkuses ei toimunud. Loe täpsemalt: http://www.aripaev.ee/3344/uud_uudidx_334405.htmlMaksupettuste eri tahkude kohta vt ka: http://www.maksumaksjad.ee/modules/news/article.php?storyid=293