iconJuurdepääsetavus
Maksuseaduste kommentaaride kogumik 2023 tellimine Esitan tellimuse

Maksuameti eelotsuste kord peagi valmis

Maksuameti eelotsuste kord peagi valmis

Kopeeri viide

Anne Oja kirjutab Äripäevas Rahandusministeeriumi menetluses olevast seaduseelnõust, millega nähakse ette eelotsuse instituudi sisseviimine maksukorralduse seadusesse.

Rahandusministeeriumi maksupoliitika osakonna peaspetsialist Anneli Valgma selgitas möödunud reedel maksumaksjate liidu maksukonverentsil: "Kui nüüd lihtsalt öelda, on eelotsus nagu rätsepaülikond, mis sobib selga konkreetsele inimesele." Selleks, et maksumaksjad ei esitaks eelotsuse taotlusi lihtsalt hasardist, koolitüki tarvis või soovist maksuhalduri teadmisi proovile panna, tulevad eelotsused tõenäoliselt tasulised. Maksumaksjate taotluste läbivaatamiseks luuakse maksu- ja tolliameti keskasutuse juurde tõenäoliselt omaette osakond. Praegu pole veel konkreetseid tähtaegu paika pandud. Maksuameti juriidilise osakonna juhataja Riho Roopõld sõnas eile vaid, et peab siduvate eellahendite tulekut positiivseks.

"Maksuhaldur suhtub eelotsustuse regulatsiooni kehtestamisse positiivse ootusega," rääkis Roopõld. "Kuna eelnõu on ettevalmistamisel, on detailidest veel vara rääkida. Kindlasti kaasneb täiendav ressursikulu ning maksu- ja tolliamet arvestab sellega." Roopõld märkis, et maksumaksjal on ka praegu võimalik maksuhaldurilt kavandatava tehingu kohta kirjalikku seisukohta saada, millega haldur hilisema kontrolli käigus arvestab. Seda võimalust kasutatakse praegu aktiivselt, lisas Roopõld.

Eesti Kaubandus-Tööstuskoja poliitikadirektor Reet Teder ütles, et kui süsteem areneb kavandatud suunas, tulevad siduvad eelotsused ettevõtetele kasuks. "Ettevõtjad soovisid seda, et saada suuremat õiguskindlust," rääkis Teder. Loe täpsemalt: http://www.aripaev.ee/3362/uud_uudidx_336206.html