iconJuurdepääsetavus
Maksuseaduste kommentaaride kogumik 2023 tellimine Esitan tellimuse

FIE ja käibemaksukohustus

FIE ja käibemaksukohustus

Kopeeri viide

Maksu- ja Tolliameti maksude osakonna juhataja Aule Kindsigo vastab Äripäevas Olavi Kärsna artiklile "Käibemaks juurde FIE oma taskust?" ning täpsustab FIE käibemaksukohustuse registreerimisega seonduvat.

Maksu- ja tolliamet soovitab FIEdel lähtuda siin toodud käitumisjuhisest ja küsimuste korral saab lisainfot ning abi kohalikest maksu- ja tollibüroodest oma kliendihaldurilt. Palume tähele panna, et üldreegli järgi peaks FIE registreerimine käibemaksukohustuslasena toimuma sarnaselt muude isikutega olenevalt käibe tekkimise ajast (vt käibemaksuseaduse § 11). FIE võib (vt § 44 lg 4) käsitada käibe tekkimise ajana ka päeva, mil talle raha laekus. Seega võib FIE 250 000 krooni arvestust pidada järgmiselt: laekunud raha pluss kahe kuu maksmata arved.

Kui FIE on selliselt pidanud oma maksustatava käibe arvestust ja tuleb ennast maksuhalduri juurde kohustuslaseks registreerima, peaks ta ka kohe esitama avalduse kassapõhise erikorra rakendamiseks. Kokkuvõttes on FIEde puhul aktsepteeritavad mõlemad mainitud toodud variandid. Loe täpsemalt: http://www.aripaev.ee/3385/arv_vastukaja_338502.html