iconJuurdepääsetavus
Maksuseaduste kommentaaride kogumik 2023 tellimine Esitan tellimuse

Saksa professor näeb Eesti tulumaksuprobleemile lahendust

Saksa professor näeb Eesti tulumaksuprobleemile lahendust

Kopeeri viide

Sirje Rank kirjutab Äripäevas, et Saksa majandusprofessor, kes aitab praegu koostada Saksamaa uut tulumaksuseadust, soovitab Eestile maksumudelit, mis aitaks tänase maksusüsteemi eelised säilitada, kuid poleks vastuolus ELi reeglitega.

Tegemist on ingliskeelse nimetuse järgi Allowance for Corporate Equity ehk ACE tax mudeliga, mille esimesena juurutas 1994. aastal Horvaatia ning millega on erinevate variatsioonidega katsetanud ka Itaalia, Austria ja Brasiilia. Laias laastus võetakse selles mudelis maksustava tulu arvestamisel omavahenditest finantseeritud investeeringute puhul maha ka nn mõtteline intress. Sellega kaob diskrimineerimine reinvesteeritud tulust ja laenuvahenditest rahastatud investeeringute vahel, kuna üldjuhul on laenuintressid võimalik maksustatavast tulust maha arvestada.

Eestis kehtiv nullmäär firmade reinvesteeritud tulule on Saksa Heidelbergi ülikooli professori Manfred Rose sõnul sisuliselt dividendimaks ning ELi suured riigid ei lase meil seda erisust muust Euroopast jõusse jätta. Tulevast aastast võtab ACE maksusüsteemi kasutusele Belgia, Horvaatia, kus Rose oli maksusüsteemi üks autoreid, otsustas aga 2001. aastal naasta traditsioonilise tulumaksusüsteemi juurde. Loe täpsemalt: http://www.ap3.ee/Default2.aspx?ArticleID=424e87ad-4e56-48b7-b282-7a199f70ac47