iconJuurdepääsetavus
Maksuseaduste kommentaaride kogumik 2023 tellimine Esitan tellimuse

Seadus kohustab hinda õigustama

Seadus kohustab hinda õigustama

Kopeeri viide

Anne Oja kirjutab Äripäevas uue aasta alguses jõustuvast tulumaksuseaduse muudatusest, mis puudutab seotud isikute vahel tehtavate tehingute hinda, samuti kavandatavast rakendusmäärusest.

Muudatus tulumaksuseaduses ähvardab maksukontrolliga kõiki seotud isikute vahelisi tehinguid, õiged siirdehinnad tuleb leida statistikale tuginedes. Siirdehindu esineb igal sammul: kauba või teenuse ostul-müügil, kinnisvara või muu vara ostul või müügil, agendisuhetes, rendisuhetes, uurimis- ja arendustegevuses, litsentsilepingutes, rahastamisel, garantiide ja tagatiste andmisel, juhtimislepingutes ja ka tehingutes eraisikute vahel. PricewaterhouseCoopersi maksukonsultant Villi Tõntson nimetas septembris toimunud Eesti MAksumaksjate Liidu maksukonverentsil tulumaksuseaduse muudatust siirdehindade uueks tulemiseks. Ta tunnistas, et siirdehindade määramise keerukuse tõttu maksuametnikud seda naljalt ette ei võtnud.

Maksuhaldur ei kommenteerinud muudatusi siirdehindade kontrollimises, kuna määrus ei olnud veel nendeni jõudnud. Rahandusministeeriumi maksupoliitika osakonna peaspetsialisti Margit Aava sõnul täpsustab siirdehindade määrus tehingute võrreldavuse kriteeriume ja turuväärtuse leidmise meetodeid. Kolmele traditsioonilisele meetodile lisandub kaks nn tulumeetodit. "Uute asjadena lisanduvad määrusesse kulude jagamise kokkulepped, detailsed dokumenteerimise reeglid ning topeltmaksustamise tõkestamist puudutavad sätted," sõnas Aav.

Eesti tulumaksuseadust sundis muutma Euroopa Kohtu otsus, milles leiti, et erinevus residentide ja mitteresidentide maksustamises segab ühisturu toimimist. Loe täpsemalt: http://www.aripaev.ee/3404/uud_uudidx_340407.html EML maksukonverentsi (29.09.2006) slaide vt siit: http://www.maksumaksjad.ee/modules/dms/index.php#