iconJuurdepääsetavus
Maksuseaduste kommentaaride kogumik 2023 tellimine Esitan tellimuse

Euroopa Liit tahab piirata kütuseturismi

Euroopa Liit tahab piirata kütuseturismi

Kopeeri viide

Sirje Rank kirjutab Äripäevas, et Euroopa Komisjoni maksuvolinik Laszlo Kovacs tahab diislikütuse aktsiisi miinimummäära tõstmisega Euroopa Liidus lõpetada olukorra, kus tankimas käiakse odavama kütusega riikides.

Ühelt poolt on tegemist keskkonnaprobleemiga, kuna suured veokid sõidavad odava kütuse jahil maha arvukaid lisakilomeetrid. Teisalt jätab see kõrgema maksuga riigid aastas ilma sadadest miljonitest eurodest. Samas pole komisjoniski üksmeelt - maksutõusu vastaste seas on nii Eesti volinik Siim Kallas, Leedu volinik Dalia Grybauskaite, Iiri Charlie McCreevy kui ka Poola Danute Hübner. Nii tuli komisjonil homsele kavandatud maksuplaani avalikustamine jälle paar nädalat edasi lükata.

Praegu on Euroopa Liidus aktsiisi miinimummäär 2004. aastast kehtima hakanud 302 eurot 1000 liitri kohta, mis aastaks 2010 tõuseb 330 eurole. Mitmetes üleminekuperioodi saanud uutes liikmesriikides võib maks olla kõigest 220 eurot. Kovacsi ettepanek on kehtestada uueks miinimummääraks 2012.

aastast 359 eurot, mis kaks aastat hiljem kerkiks 380 eurole. Kovacsi selgituste järgi lõpetaks maksutõus kütuseturismi, kus veokid teevad suuri haake, et liikmesriikide erinevatest maksutasemetest kasu lõigata. Loe täpsemalt: http://www.aripaev.ee/3509/uud_uudidx_350908.html