iconJuurdepääsetavus
Maksuseaduste kommentaaride kogumik 2023 tellimine Esitan tellimuse

Maksuhaldurilt saab küsida eelotsust

Maksuhaldurilt saab küsida eelotsust

Kopeeri viide

Ivo Vanasaun, AS Deloitte Advisory maksuosakonna vanemkonsultant, kirjutab Äripäevas, et tuleva aasta algusest saab maksumaksja küsida maksuametist oma kavandatava tehingu maksuotsuse kohta eelotsust.

Eesti maksumaastiku jaoks olulise uuenduse eesmärgiks on maksumaksjatele, eeskätt ettevõtjatele tagada senisest suurem õiguskindlus. Eriti tänuväärne on taoline võimalus neile, kes kavandavad suuremahulist tehingut, millega võib kaasneda keskmisest kõrgem maksurisk. Seejuures on konkreetse eelotsuse järgimine maksumaksja jaoks vabatahtlik, kuid maksuhalduri jaoks kohustuslik. Maksumaksja saab vaidlustada maksuhalduri eelotsuse taotluse läbi vaatamata jätmist, kuid mitte eelotsuse sisulist poolt.

See tähendab, et kui maksuhaldur teeb eelotsuse, milles ei nõustu maksumaksja nägemusega kavandatava toimingu maksustamise osas, siis eelotsust iseenesest vaidlustada ei saa. Loe täpsemalt: http://www.aripaev.ee/3529/rubr_artiklid_352905.html Loe ka EML ülevaadet: 2007. ja 2008. aasta maksukorralduse seaduse muudatused