iconJuurdepääsetavus
Maksuseaduste kommentaaride kogumik 2023 tellimine Esitan tellimuse

Maksuamet

Maksuamet

Kopeeri viide

Kristjan Port kirjutab Äripäeva Visioonis tulumaksust ja sellest, kuidas maksuamet meid õnnelikuks teeb.

Näilise kergusega oma maksudeklaratsiooniga ühele poole saanuna võib kahelda, kas Albert Einsteini geeniuse renomee on ikka auga välja teenitud. Või oleme maksudega seoses ise midagi olulist kahe silma vahele jätnud? Tulumaksu kehtestamist peetakse tõenäoliselt kõige efektiivsemaks sammuks, millega riik saab majanduskurjategijate arvu kasvatada. Kuritegude teemat jätkates: neil päevadel möödub 20 aastat USA ajaloo suurimast kadumisjuhtumist.

Lühikese aja jooksul läks selles riigis kaduma ligikaudu 7 miljonit last. Paljud neist olid kõigest aastavanused. Traagika avanes kogu ulatuses 15. aprilli öösel 1987.

aastal. Algusest peale oli selge, et julma juhtumi taga ei saanud olla riigi vaimuhaiged lapseröövijad ega pedofiilid. Neist omaette hoidvatest ja pigem individuaalselt tegutsevatest haigetest hingedest ei oleks piisanud nii mastaapse operatsiooni täideviimiseks. Oli selge, et juhtumi taga pidi olema lugematute kuritegudega seotud organiseeritud grupeering.

Neil oli õnnestunud trükkida miljonitele maksudeklaratsioonidele nime välja juurde isikukoodi lahter, mida seal varem ei olnud. Organisatsiooni tuntakse lühendi IRS järgi, mis sarnaneb Iiri terroriorganisatsiooni IRA nimele. Rahvusvaheliste sidemetega kurikuulsa renomeega organisatsiooni nimelühend tähendab Internal Revenue Service'it. Tegemist on maksuametiga.

15. aprill on USA tulumaksu deklareerimise viimane päev. Muudatus deklaratsiooni vormis tähendas seda, et kui lapse nime võib välja mõtelda, siis isikukoodi mitte. Laste haihtumise traagika puudutas miljoneid peresid, kellel jäi saamata hooldatavate arvelt tulumaksusoodustus.

Sündmuse tagajärjed tekitasid ebamugavaid laineid veel paljudes riigiametites. Arusaadavalt mõjub iga kümnenda alaealise kadumine traagiliselt kohalikule regionaalpoliitikale. Ümber tuli vaadata lasteaedade, koolide ja haiglate rahastamiskavad. Sellist muret ei sooviks küll ühelegi riigile.

Loe täpsemalt: http://www.aripaev.ee/3540/new_eri_artiklid_354015.html