iconJuurdepääsetavus
Maksuseaduste kommentaaride kogumik 2023 tellimine Esitan tellimuse

Kallim suits

Kallim suits

Kopeeri viide

Postimehe juhtkirjas arutletakse tubakaaktsiisi üle. Riigikogu infotunnis ütles peaminister Andrus Ansip, et juba järgmisest aastast suureneb tubakaaktsiis taltsutamaks inflatsiooni eurole üleminekuks. See annab tunnistust valitsuse europoliitika süsteemitusest ja mõneti ka populismist.

Eelmise aasta kevadel lükkas Ansipi eelmine valitsus tagasi alkoholi, sigarettide ja kütuse aktsiisitõusu, põhjendades seda vajadusega vähendada inflatsioonisurvet ja olla niiviisi valmis Eesti üleminekuks eurole. Seda ei toimunud ja valitsus on reaalse üleminekuaja lükanud määramata tulevikku, andes muu hulgas mõista, et Eesti riigi liberaalne majanduspoliitika, pluss maailma majanduse sündmused, mida Eesti ei saa mõjutada, ongi põhjus, miks eurot kohe ei tule.

Nüüd ollakse aga Stenbocki majas veendunud, et just aktsiiside tõus aitaks inflatsiooni taltsutada. Ansipi väide, et Lätis tõuseb aktsiisimäär just järgmisel aastal ja seetõttu hakatakse sigarette ja alkoholi madalama hinnatasemega riigist ehk Eestist viima Lätti, on veidi imelik, kui arvestada, et alates Eesti Euroopa Liiduga ühinemisest 2004. aastal on soomlased täpselt samadel põhjustel tonnide viisi tassinud Soome nii sigarette kui ka alkoholi. Kusjuures isegi sel määral, et Soome valitsus pidi enda alkoholiaktsiisi suurendama.

Loe täpsemalt: http://www.postimees.ee/130407/esileht/arvamus/254983.php Loe ka EML esindajate 07.11.2006 ilmunud artiklit: http://www.maksumaksjad.ee/modules/news/article.php?storyid=379