iconJuurdepääsetavus
Maksuseaduste kommentaaride kogumik 2023 tellimine Esitan tellimuse

Tühi riigikassa sunnib valitsust kiiresti keskkonnamakse tõstma

Tühi riigikassa sunnib valitsust kiiresti keskkonnamakse tõstma

Kopeeri viide

Andrus Karnau kirjutab Postimehes, et valitsus toob esialgu 2010. aastaks mõeldud keskkonnamaksude tõusu kaks aastat ettepoole, otseste maksukuludena tähendab see inimesele 300-kroonist väljaminekut.

Koalitsioonilepinguga kinnitatud keskkonnamaksude plaanitust kiirema tõusu põhjuseks nimetab äsja avalikustatud seaduseelnõu seletuskiri valitsuse soovi võimalikult kiiresti eurole üle minna. Selleks tahab valitsus koondada maksutõusud tulevasse aastasse. Juba varem on välja kuulutatud aktsiiside tõus, samuti elektriaktsiis.

Peale soovi eurole üle minna tunnistab keskkonnaministeerium ka rahapuudust riigieelarves. «Praegu on aga suur puudus rahast Eesti-poolse kaasfinantseerimise ja ehitushindade tõusu katteks,» seisab keskkonnaminister Jaanus Tamkivi allkirjaga eelnõu seletuskirjas.Eesti Energia keskkonnajuht Tõnis Meriste märkis, et valitsuse soov tõsta keskkonnamakse varem kokkulepitust kiiremini on ettevõtjale väga ebameeldiv uudis. «Ettevõtjad planeerivad oma tegevust pikema aja peale ette, arusaamatuks jääb, miks maksutõus, mis pidi toimuma 2010, tuleb juba järgmisel aastal,» märkis Meriste. Põlevkivifirmat puudutab näiteks kaevandamisel üle jääva aheraine ladestamise neljakordne kallinemine.

Firmale tähendab see 150 miljoni kroonist kulu, mis kokkuvõttes kasseeritakse sisse elektritarbijalt. Loe täpsemalt: http://www.postimees.ee/270607/esileht/majandus/268850.php