iconJuurdepääsetavus
Maksuseaduste kommentaaride kogumik 2023 tellimine Esitan tellimuse

Eesti maksumuudatusest ei pruugi ELile piisata

Eesti maksumuudatusest ei pruugi ELile piisata

Kopeeri viide

Kaire Uusen kirjutab Postimehes, et kuigi Eesti asjatundjad kurdavad, et ilma ELiga konsulteerimata muudetud tulumaksuseadus ei vasta ikka euronõuetele, kinnitab Euroopa Komisjon, et Eestil polnudki kohustust ELiga asja arutada.

Valitsuses heaks kiidetud tulumaksuseaduse muudatus ei pruugi PricewaterhouseCoopersi maksukonsultandi Erki Uustalu sõnul vastata ELi nõuetele, sest sisulist muudatust süsteemis ei tehtud. Teisisõnu maksustatakse Uustalu sõnul jätkuvalt jaotatud kasumit, jaotamata kasumit aga mitte. Euroopa Komisjon teatas, et asub maksusüsteemi uurima alles siis, kui Eestil kukub seaduse ELi nõuetele vastavaks muutmise viimane tähtaeg ehk siis 2009. aastal.

Uustalu väitel on Eesti võtnud küll euroliiduga liitudes kohustuse viia tulumaksusüsteem Euroopa õigusega kooskõlla, kuid uude seadusse on tehtud vaid redaktsioonilisi muudatusi ning oma olemuselt jääb seadus samaks. Uustalu sõnul on see tähelepanuväärne, sest lubades meie tulumaksusüsteemi muuta, kinnitas Eesti liitumislepingus ka ise, et järelikult pole see Euroopa õigusega kooskõlas. Rahandusminister Ivari Padar kinnitas aga, et muudatus vastab nüüd direktiivi nõuetele, kuigi tõdes, et põhiolemuses jääb ettevõtete tulumaksustamine samaks. «Ehk maksustatakse see osa, mille ettevõtted maksavad välja, olgu siis kas või dividendideks, ja maksustamisele ei kuulu reinvesteeritud kasum,» selgitas Padar.

Reaalselt muutub aga vaid maksustamise periood ehk senisest kuupõhisest maksustamisest minnakse aastapõhisele maksustamisele. Uustalu nõustub rahandusministriga, et teoreetilises plaanis peaks Eesti tulumaksusüsteem olema ema-tütarühingu direktiiviga kooskõlas ja on seda algusest peale olnud. «Samas on olemas üks Eesti praegust maksusüsteemi ohustav Euroopa Kohtu lahend ning liitumislepingus kokkulepitud kohustus, milles olevad seisukohad tuleb ümber lükata,» selgitas Uustalu Eesti ette kerkivat probleemi. Loe täpsemalt: http://www.postimees.ee/191207/esileht/majandus/302297.php Loe ka EML pressiteadet: „Eesti peab tulumaksuvaidluses valmistuma Euroopa Kohtusse minekuks