iconJuurdepääsetavus
Maksuseaduste kommentaaride kogumik 2023 tellimine Esitan tellimuse

Minister Laine Jänese ettepanek lõi teatrirahva kahte leeri

Minister Laine Jänese ettepanek lõi teatrirahva kahte leeri

Kopeeri viide

Kai Kalamees kirjutab Postimehes, et kultuuriürituste piletite 18-protsendilise käibemaksumäära eest võitleva kultuuriministri Laine Jänese ettepanekut hüvitada maksutõus lisamiljonitega ei tervitanud aplausiga pooled Eesti teatrid.

Pikalt vindunud vaidlusesse valas õli tulle eilne toetusavaldus ministrile, mille 12 teatri ja riikliku kontserdiorganisatsiooni nimel läkitas pressile nukuteatri direktor Meelis Pai. Selle järgi pooldavad suurimad teatrid Jänese ettepanekut kehtestada kõigile piletitele ühtne, kõrgem maksumäär ning maksta tekkiv 13-protsendiline vahe kinni riigikassast. «Kompensatsioon kindlustab, et muudatusest tulenevalt ei pea tõstma piletihindu,» seisab avalduses, millega just nagu liitusid Eesti Kontsert, Vanemuine, Estonia, nukuteater, Endla, Tallinna Filharmoonia, Eesti Riiklik Sümfooniaorkester, Eesti Teatri Festival, Vene Teater, NO-teater, R.A.A.A.M ja Von Krahli Teater. Tegelikult ei jõudnud teatrijuhid teisipäevasel etendusasutuste liidu koosolekul, millest Jänes osa võttis, kuidagi ühele meelele.

Jänese idee kogus seitse poolt- ja kaheksa vastuhäält. Ministri skeemile vastandusid Tallinna Linnateater, Eesti Draamateater, Rakvere teater, Ugala, VAT-teater, Kuressaare ja Vana Baskini Teater. Eesti Teatri Festivali juht Margus Kasterpalu nimetas eilset avaldust kahetsusväärseks, millest ta soovib distantseeruda. «See oli kõigest tööprotsessi hääletus.

Kui teatrite vahel on lõhe, pole võimalik ka festivali korraldada,» sõnas Kasterpalu, kelle sõnul tuleb ühiselt lahendust edasi otsida. Postimehe andmetel solvas Pai e-posti aadressilt ajakirjanikele saadetud teade veel mitut teatrijuhti. Meelis Pai väitel tegi minister ülihea ettepaneku, mille järgi ainult ei hüvitata maksutõusu, vaid antakse juba 2008. aastal teatritele lisaraha kümneprotsendiliseks palgatõusuks.

«Teatrijuhtide ülesanne on seista oma teatri hea käekäigu ja tuleviku eest,» sõnas Pai, kelle sõnul on rumal seesugust kompromissi tagasi lükata. «Nüüd lõpeb ära see ebamäärasus ja ebanormaalne olukord, kus Laial tänaval nukuteatri vastas olev striptiisibaar saab oma show’dele müüa pileteid viie protsendiga.» Pai imestas selle üle, et osa tema kolleege on taganema hakanud. 17. veebruaril toimuva koosoleku esimeseks päevakorrapunktiks on: kas on võimalik oma häält tagasi võtta, lisas ta.

Loe täpsemalt: http://www.postimees.ee/250108/esileht/siseuudised/308197.php