iconJuurdepääsetavus
Maksuseaduste kommentaaride kogumik 2023 tellimine Esitan tellimuse

Uute sõiduautode hinnad hakkavad tõusma

Uute sõiduautode hinnad hakkavad tõusma

Kopeeri viide

Kaire Uusen kirjutab Postimehes, et Euroopa Liidus hakkavad uutele autodele 2012. aastal kehtima rangemad CO2 heitmenormid, mistõttu kerkivad keskkonnasõbralike autode hinnad praegusega võrreldes kuni viiendiku võrra.

Kuna autotootjatel tuleb hakata parandama mootoritehnoloogiat ja viia see vastavusse keskkonnanõuetega, on oodata, et praegu 500 000 krooni maksva uue auto eest küsitakse lähiaastail 600 000 krooni. Keskkonnaministeeriumi peaspetsialisti Meelis Mündi sõnul võivad tootjad küll suuri autosid edasi toota, kuid auto tuleb muuta keskkonnasõbralikumaks, kui ei soovita hakata alates 2012. aastast trahvi maksma.

Seda peavad arvesse võtma ka väiketootjad, kuna väiksemale sõiduautole kehtestatakse ka väiksemad CO2 normid. Riigikogu liige Marek Strandberg kommenteerib, et eesmärk on ju, et autoturu loomus muutuks. Müügieelistuste kaudu tuleksid muutused ka toodanguvalikus. Juhul kui Euroopa Liit nõuab maksu ja muude mehhanismide kaudu väiksemaid, kergemaid, säästlikumaid jne autosid, siis asutakse neid ka tootma.

Automaksu kriitikud, keda on muide ka roheliste erakonnas, arvavad, et kütusemaksudega saab niigi inimesi kallutada kasutama ökonoomsemaid sõidukeid. Mina seda arvamust ei jaga. Automaksu tulemusena kasutusse võetavad väiksema kütusekuluga sõidukid kulutaksid ka vähem teid. Mõõdult väiksem sõiduk võtab ka vähem ruumi.

Loe täpsemalt: http://www.postimees.ee/260208/esileht/majandus/314044_1.php