iconJuurdepääsetavus
Maksuseaduste kommentaaride kogumik 2023 tellimine Esitan tellimuse

Saadikud annavad aru, kas ja kuidas nende palga kallale minna

Saadikud annavad aru, kas ja kuidas nende palga kallale minna

Kopeeri viide

Ajaleht Postimees pöördus läinud nädala esmaspäeval kõigi riigikogu 101 liikme poole, et tuua lugejateni saadikute isiklik arvamus nii oma töötasu kui ka palgasüsteemi muutmise kohta. Kuigi vastata oli aega kogu nädal, jõudsid meieni vaid 46 poliitiku vastused.

Parlamendis valitseb seinast seina suhtumine. Üksikud rahvaesindajad annavad mõista, et on palgamudeliga rahul. Tõenäoliselt arvab samuti ka «vaikiv enamus».

Enamik vastanutest möönab muudatuste vajalikkust, kuid osutab, et asi on keerukas ja ideaalset lahendust pole. Suur hulk poliitikuid pidas vajalikuks välja tuua, et põhiseadus lubab neil tegeleda ainult järgmise koosseisu palkadega. Kui sotsid annaksid üsna üksmeelselt palga suuruse arvamusliidritest koosneva nn tarkade klubi otsustada, siis nende koalitsioonipartnerite hinnangul on tegu kehva, kui mitte jabura ideega. On neid, kes seoksid palga indeksite (majanduskasvu juurdekasvu, pensionitõusu protsendi) või alampalgaga.

Sotsid, rahvaliitlased ja Keskerakonna vastanud juhivad tähelepanu Eesti ebaõiglaselt suurtele palgavahedele. Vastuste põhjal võib üsna kindlalt väita, et kui läbi ime peaks riigikogu leidma endas jõudu reformimiseks, siis tehakse seda kogu poliitilise ladviku suhtes. Postimehe palvele tulid vastu peaaegu kõik sotside, Rahvaliidu ja roheliste esindajad. Rahva meeli erutaval teemal olid nõus oma seisukohti jagama ka ligi pooled Reformierakonna ning Isamaa ja Res Publica saadikud.

29-liikmelisest keskfraktsioonist vastasid vaid neli saadikut: Evelyn Sepp, Marika Tuus, Heimar Lenk ja Vladimir Velman. Loe täpsemalt: http://www.postimees.ee/110308/esileht/olulised_teemad/riigikogu_2007/316846.php Loe ka: „Üleskutse: astu välja riigikogulaste ohjeldamatu palgatõusu vastu!