iconJuurdepääsetavus
Maksuseaduste kommentaaride kogumik 2023 tellimine Esitan tellimuse

Maksuamet saab õiguse võlgnike vara varakult arestida

Maksuamet saab õiguse võlgnike vara varakult arestida

Kopeeri viide

Hindrek Riikoja kirjutab Postimees, et Rahandusministeeriumist kooskõlastusringile läinud maksuseaduste muutmise eelnõu annab maksuametile senisest suuremad volitused arvatavate võlgnike vara arestimiseks.

Eile esimest korda kooskõlastusringile läinud maksukorralduse seaduse ja sellega seotud teiste seaduste muutmise seaduse eelnõuga püütakse muu hulgas võidelda selle vastu, et maksuvõlglastel kaoks pika menetluse ajal võimalus ennast varatuks muuta ja seeläbi riik oodatud rahata jätta. Rahandusministeeriumi maksupoliitika osakonna juhataja Lemmi Oro sõnul kestavad maksuvaidlused praegu Eestis küllalt kaua ning tihti juhtub, et protsessi jooksul on ettevõttest raha välja kanditud. Seadusemuudatused looks aga olukorra, kus maksuametil on võimalik mõjuva kahtluse korral firma varad arestida juba siis, kui maksuvõlg on tuvastatud. Vandeadvokaat Leon Glikmani sõnul annab ka praegu kehtiv maksukorralduse seadus maksuhaldurile jõulisi võimalusi tagada, et maksuotsused täidetaks.

«Nende teostamisega kaasneb maksumaksja omandiõiguse või ettevõtlusvabaduse riive,» lausus ta. «Leian, et täitevvõimu volituste edasine laiendamine maksumaksja põhiõiguste riive arvelt ei ole õigustatud. Maksuameti ja maksumaksja õigused ja kohustused on niigi viimase kahjuks kreenis.» Loe täpsemalt: http://www.postimees.ee/180308/esileht/majandus/318278.php Tutvu MKS eelnõuga e-õiguses: http://eoigus.just.ee/?act=10&subact=1&ESILEHT_W=214075