iconJuurdepääsetavus
Maksuseaduste kommentaaride kogumik 2023 tellimine Esitan tellimuse

Töötukassa juht ei pea suurt maksutõusu tõenäoliseks

Töötukassa juht ei pea suurt maksutõusu tõenäoliseks

Kopeeri viide

Lauri Linnamäe kirjutab Postimehes, et ehkki kõige mustema stsenaariumi tõeks saades tuleks töötukassa käigus hoidmiseks kindlustusmakseid ligi kolmekordistada, ei pea töötukassa juht Meelis Paavel seda tõenäoliseks.

«Seaduses ette nähtud töötuskindlustusmakse lagi – töötajale kaks ja tööandjale üks protsent palgast – on tehtud kriisiolukorraks, mustemat stsenaariumi kui IMFi halvim prognoos me lihtsalt ei leidnud,» selgitas töötukassa juht Paavel. Must stsenaarium, mille järgi tõuseks töötaja maksumäär praeguselt 0,6 protsendilt 1,6-le ning tööandja maksumäär 0,3 protsendilt 0,4-le, tähendaks valitsusele siiski märkimisväärset järeleandmist lubadustes, et töötajate ja tööandjate kogumakset ei tõsteta üle 1,5 protsendi. «Praegu on kõik öeldud ja maksimaalne määr jääb 1,5 protsendi peale,» kinnitas reformierakondlane Keit Pentus. «Ka [tööturu] pooled on kinnitanud, et seda ei muudeta.» Paaveli kinnitusel lubab seadus tõsta töötuskindlustuse makse küll kuni kolme protsendini, kuid 1,5-protsendiline lagi on kokku lepitud realistlikumaks, rahandusministeeriumi majandusprognoosiks.

«Sellistel tingimustel töötukassa lõhki ei lähe,» kinnitas ta. Samas möönis ta, et lühiajaliste likviidsusprobleemide lahendamiseks lubab seadus töötukassal teatud tingimustel ka raha juurde laenata. «1,5-protsendiline lagi peaks katma need kokkulepped, mis töölepinguseaduse eelnõu kirjutades tehti, seaduses ette nähtud ülempiiriga peaks saama ka mustemad stsenaariumid kaetud,» märkis ta. Loe täpsemalt: http://www.postimees.ee/060508/esileht/majandus/328401.php