iconJuurdepääsetavus
Maksuseaduste kommentaaride kogumik 2023 tellimine Esitan tellimuse

Papa Kiir maksuametis

Papa Kiir maksuametis

Kopeeri viide

Andrus Karnau kirjutab Postimehes, et mäletatavasti läks filmis «Suvi» nii, et kui noor Kiir oli Venemaal paljaks varastatud, otsustas papa Kiir: kui oleme juba nii palju kahju kannatanud, siis tuleb alustatu lõpule viia. Millega noore Kiire sulasepõli Tootsi juures lõppes, seda teab igaüks, või kui ei, siis kribinal raamatukokku!

Sylvesteri maksuasjaga on samamoodi. Esmalt lubas maksuamet aktsiaid kantida, aga siis mõtles ümber. Asja kurbloolisus on see, et kangekaelne kohtuskäik on intressidena maksma läinud praeguseks vähemalt 80 miljonit krooni.

Siis veel kohtukulud, mainekaotus. Ja see pole veel kõik, sest Sylvesteri multimiljonäridest advokaatide mõjul kuulutas halduskohus põhiseadusevastaseks maksuameti peamise tööriista – paragrahvi, mis lubab tehinguid hinnata nende tegeliku sisu järgi. Ühesõnaga, mindi võitma suurt kala – 400 miljonit krooni –, aga tagasi tullakse paljamast paljamana. Selles olukorras oleks mõistlik asi kiiresti lõpetada, kanda kaotused, tunnistada oma lüüasaamist ja asuda maksukorralduse seadust ümber tegema nii, et keegi ei saaks kahtlustada seda põhiseaduslike õiguste rikkumises.

Koos maksukorralduse seadusega tasuks veel kord meelde tuletada juba aastaid riigis kehtivat arusaama, et ettevõtlusega teenitud tulu on Eestis maksuvaba. Viimastel valimistel andis rahvas sellele põhimõttele koos Reformierakonnaga ka valimisvõidu. Loe täpsemalt: http://www.postimees.ee/070608/esileht/majandus/335544.php