iconJuurdepääsetavus
Maksuseaduste kommentaaride kogumik 2023 tellimine Esitan tellimuse

Maksuküsimus: 1981

Küsimus

Soome käibemaksukohuslasest firma kaubaladu asub Eestis ja siit saadetakse Eestis toodetud või ka siit ostetud kaup otse EL-i klientidele. Klientideks on KM-kohuslasest ettevõtted. Kas Soome firma peaks ennast registreerima Eesti KM-kohuslasena?

Hetkel tekkis meil olukord, kus Soome ettevõtte nimel (hetkel ei ole Eesti KM kohuslane) saabus kaup väljaspoolt EL-i kaup Eestis asuvasse lattu. Tollideklaratsioon vormistati Eesti ettevõtte nimel, sest antud firma on Eesti KM-kohuslane. Kaup ei kuulu Eesti firmale.
Kas sellega võib kaasneda komplikatsioone?

Vastus - 24.01.2012

NB! Vastatakse vastamise ajal kehtivat õiguslikku konteksti arvestades, kui vastuses seda ei täpsustata.

Soome äriühing peab end tõesti Eestis käibemaksukohustuslaseks registreerima, sest Eestis asuva kauba võõrandamisest tekib käive Eestis ning ei ole võimalik rakendada kauba ühendusesisese käibe reegleid. Kohe pärast seda, kui Soome äriühing on ennast Eestis käibemaksukohustuslaseks registreerinud, peaks Eesti äriühing, kes kauba oma nimel importis, selle kauba Soome äriühingule edasi müüma, rakendades 20% maksumäära. Sellises olukorras ei ole ka probleeme sisendkäibemaksu mahaarvamisele. Soome äriühing võib ka tollivormistuse enda nimel teha enne käibemaksukohustuslaseks registreerimist, sest KMS § 29 lg 5 kohaselt on tal õigus pärast selle kauba võõrandamist sisendkäibemaks maha arvata.