iconJuurdepääsetavus
Maksuseaduste kommentaaride kogumik 2023 tellimine Esitan tellimuse

Maksuküsimus: 375

Küsimus

Venemaa füüsilisele isikule müüdava sõiduki puhul palus maksuamet lugeda rahandusministeeriumi määrust nr.70 01.05.2004.a. "Ühendusvälise riigi füüsilisele isikule võõrandtava kauba ekspordina käsitamise kord".
Või on õigem tugineda KMS § 15 lg 3 p 1 näidatud null määra. Olen segaduses.

Vastus - 01.11.2006

NB! Vastatakse vastamise ajal kehtivat õiguslikku konteksti arvestades, kui vastuses seda ei täpsustata.

See määrus, mida MTA soovitas lugeda, puudutab niinimetatud tax-free müüki (käibemaksutagastusega müük, vt KMS § 5 lg 2), mida sõiduki suhtes on veidi raske kohaldada, sest määrus nõuab kauba pakendamist ja pitseerimist.

Teie puhul on pigem tegemist tavalise ekspordiga KMS § 5 lg 1 mõistes. Te peate vormistama kaubale tollideklaratsiooni, mis on ühtlasi ka 0% käibemaksu rakendamise tõend.

Kui te kasutate kauba müügil erikorda (KMS § 41), siis võite te ka eksporti mitte vormistada, kuid sel juhul maksate käibemaksu erikorra järgi müügihinna ja ostuhinna vahelt.

Kui te ei ole sõiduki soetamisel sisendkäibemaksu maha arvanud, siis on sõiduki müük maksuvaba käive (§ 16 lg 2 p 9) ning te ei tohi seda 0% käibena deklareerida, isegi kui teil on olemas tollideklaratsioon (vt § 15 lg 3 p 1). Ka sel juhul võite jätta kogu tollivormistuse ostja hooleks.