iconJuurdepääsetavus
Maksuseaduste kommentaaride kogumik 2023 tellimine Esitan tellimuse

Esita ettepanekuid bürokraatia vähendamiseks

Esita ettepanekuid bürokraatia vähendamiseks

Kopeeri viide
Rubriik: EML

Aastal 2018 lõppes nullbürokraatia projekt ning siis võis kokkuvõtvalt öelda, et tegu oli hea algatusega ning tänada sai kõiki algatajaid ning vedajaid. Sellega saavutused ka suuresti lõppesid, sest paljud põhimõttelised asjad jäid ootama paremaid aegu. Paremaid aegu ootavad nad muidugi siiani, hoolimata tugevast survest bürokraatiat vähendada.

Vahepeal on aga aeg edasi läinud ning bürokraatia hulk on kasvanud veelgi, siiski mitte alati meie endi ametnike süül - palju aruandluskohustust tuleb ka Euroopast. Kuid küsimus, kas ametnik teab, mis on ettevõtlus, jääb siiski õhku. Kui vaatame hiljuti rohkelt kõlapinda saanud kogemusi ettevõtjatelt, siis tekitab kasvav bürokraatia heitumust ja tervisekahjustusi. Aga ka mässumõtteid.

Käisime hiljuti välja mõtte, et võiks ühiselt koos ettevõtjate ja riigiga leida näiteks 5 liigset aruannet, luba või kohustuslikku taotlust ja need päriselt ära kaotada. Ja nii igakuiselt. Oleks midagigi, mis näitab, et riik ka tegutseb meie bürokraatia vähendamisega ning konkurentsieeliste loomisega.

Palun anna meile tagasisidet bürokraatiast, mis on Sinu jaoks liigne ning segab igapäevatööd. Lisaks konkreetsele näitele too palun ka välja, miks on esiletoodu üleliigne. Näiteks, kas oled juba eelnevalt andnud andmed mõnele teisele andmekogule, Sinu valdkonnas ei ole küsimused relevantsed või on mõni muu põhjus. Vaid nii saame riigile näidata, et seatud kohustused on ebavajalikud ning pakkuda sisendit, millele ei saa vastata ainult ühe lausega, mis enamasti väidab, et neid andmeid on väga vaja riigi efektiivseks juhtimiseks.

Siinkohal tuleb mõista ka irooniat, et bürokraatiaga võitlemiseks tuleb täita veelgi rohkem küsimustikke. 

Tagasisidet ootame 8. märtsini, peale mida koondame vastused kokku ning teeme nendest ülevaate koos konkreetsete ettepanekutega vastavatele ministeeriumitele või ametiasutustele. Samuti küsime selgitusi, kas on võimalik ära kaotada või leevendada väljatoodud probleeme ja kui ei ole, siis miks. Saadud vastused ning ettepanekud ka avaldame. 

Mait Palts
Eesti Kaubandus-Tööstuskoja peadirektor

Küsimustiku leiad SIIT

Loe lähemalt:
https://www.koda.ee/et/uudised/esita-ettepanekuid-burokraatia-vahendamiseks