iconJuurdepääsetavus
Maksuseaduste kommentaaride kogumik 2023 tellimine Esitan tellimuse

Eesti võib ka teisel korral eurota jääda

Eesti võib ka teisel korral eurota jääda

Kopeeri viide

19.07.06 Äripäevas kirjutab Harry Tuul, et euro kasutuselevõtt võib veel kord edasi lükkuda, sest Lähis-Ida relvakonflikt on tõstnud nafta hinda oodatust rohkem. Viiepäevane tõus tipnes reedel rekordilise 78,4 dollariga barreli eest.

"Viimase aasta energiahindade arengud ei ole vastanud ootustele, mistõttu püsib kõrge ka Eesti inflatsioon," ütles rahandusminister Aivar Sõerd, kelle sõnul suurenevad euro kasutuselevõtuga seonduvad riskid, kui nafta hind jätkab kiiret tõusu. "Olukorda raskendab asjaolu, et nafta ja mootorikütuste hinnatõus kandub edasi ka teistesse valdkondadesse, kes kasutavad seda sisendina ning on sunnitud omakorda hindu tõstma," lisas Sõerd. "Eesmärk on endine, kuid riskid on suurenenud.

Lähis-Ida konflikti tõttu tõusta võiv nafta hind mõjutab kindlasti meie võimet inflatsioonikriteeriumi täita," teatas Eesti Pank eile. Panga president Andres Lipstok ütles reedel Bloombergile, et praegusest tähtajast pole põhjust loobuda ja see vaadatakse üle oktoobris-novembris, mil keskpank koostab uue majandusprognoosi. "Praegu on meie eesmärgiks euro kasutuselevõtt 1. jaanuaril 2008," ütles Lipstok ja lisas, et see tähtaeg on realistlik.

Endise rahandusministri Taavi Veskimägi sõnul peaks valitsus koostama euroga liitumise uue plaani hiljemalt sügiseks. Seni on valitsus tulnud välja üksikute meetmetega, nagu eluasemelaenude intressivabastuse lõpetamine ja aktsiisitõusud. "Seepärast peaks valitsus kohe sügisistungjärgu alguses uue euroga liitumise kava koos meetmetega riiklikult tähtsa küsimusena Riigikogule käsitlemiseks esitama," ütles ta. Esmaspäeval muutis reitinguagentuur Standard & Poor's Eesti reitingu väljavaadet positiivsest stabiilseks ja seda just euroalaga liitumise võimaliku edasilükkumise tõttu.

Samas kinnitati Eesti pikaajaline krediidireiting tasemel A ning lühiajaline krediidireiting tasemel A-1. Täpsemalt loe: http://www.aripaev.ee/3286/uud_uudidx_328601.html