iconJuurdepääsetavus
Maksuseaduste kommentaaride kogumik 2023 tellimine Esitan tellimuse

Maksuamet pani nelja arvevabriku uksed kinni

Maksuamet pani nelja arvevabriku uksed kinni

Kopeeri viide

Koit Brinkmann kirjutab Äripäevas, et Maksuamet on selle kevad-suve jooksul kinni pannud neli arvevabrikut Põhja-Eestis, võttes selle käigus kinni üle kahekümne maksupettuses osalenu.

Käibemaksupettusteks organiseeritud nn arvevabrikute teenuseid kasutavad pisikeste ja tundmatute firmade kõrval ka suured ja tuntud ettevõtted, petuskeemid muutuvad aasta-aastalt üha keerulisemaks ning viimastel aastatel on sellesse ärisse üha jõulisemalt sisenemas organiseeritud kuritegevus. "Kuriteo paneb toime see, kes tellib arvevabrikult teenuse ehk kuriteo täideviijateks on reaalselt tegutsevad firmad. Arvevabriku organiseerijad on kuriteole kaasaaitajad," selgitab maksu- ja tolliameti uurimisosakonna juhataja Rain Kuus.

Põhja ringkonnaprokuratuuri majandus- ja korruptsioonikuritegude osakonna ringkonnaprokurör Andrei Voronin räägib, et kui aastaid tagasi olid käibemaksupettused valgekraede pärusmaa, siis nüüd on need muutumas kriminaalide kuriteoks. Arvevabrikuteenuse pakkumisest on saanud organiseeritud kuritegevuse oluline sissetulekuallikas. Suurt sissetulekut võimaldav äri on ju hästi lihtne - sisuliseks tegevuseks on arve kirjutamine. "Sageli ei anna ettevõtja, kes ostab sellist teenust, endale aru, et sellega annab ta oma ettevõtte andmed ja maine kurjategijate kasutusse.

On olnud juhtumeid, kus teenuste kasutamisest pole enam võimalik loobuda," hoiatab Kuus. Tema sõnul on käibemaksupettused sularaha saamise viisina levinud paljudes valdkondades, olles lisaks seotud muu pettusega, nagu solkkütuse legaliseerimine, varastatud metalli või metsa müük, kalapüük või ümbrikupalga maksmine. Uurin Voronini käest, milline on keskmine arvevabriku klient. Tema sõnul ei olegi seda võimalik öelda, sest klientide hulgas on pisikesi ja suuri, tuntud ja tundmatuid ettevõtteid.

"Suuremal ettevõttel on võimalus organiseerida vahele rohkem lülisid, muuta skeem keerulisemaks, mistõttu on selle lahtiharutamine väga raske," lisab ta. IMG Konsultandi maksuvaldkonna juht ja Eesti Maksumaksjate Liidu juhatuse esimees Ivo Raudjärv tõdeb samuti, et käibemaksupettuse skeemid muutuvad üha keerulisemaks: "Kuna maksu- ja tolliamet ja prokuratuur suudavad täna lihtsamad skeemid läbi hammustada, siis eks need seetõttu keerulisemaks muutuvadki." Voronini sõnul võtsid teenusepakkujad veel kaks aastat tagasi 18protsendilisest käibemaksust 2 protsenti teenustasuks, kuid nüüd on see taks tõusnud kuni 8 protsendile. Loe täpsemalt: http://www.aripaev.ee/3333/uud_uudidx_333307.html