iconJuurdepääsetavus
Maksuseaduste kommentaaride kogumik 2023 tellimine Esitan tellimuse

Maksupoliitika ja kapitali eneseimetlus

Maksupoliitika ja kapitali eneseimetlus

Kopeeri viide

Kunstikriitik Anders Härm kirjutab Postimehes, et kuigi meie parteid teevad tähtsat nägu, pole küsimus tegelikult üldsegi selles, kas parem on proportsionaalne või astmeline tulumaks. Küsimus on kapitali ja üksikisiku vastutuses ühiskonna ees, mille meie parempoolne majanduspoliitika on suutnud täiesti kaotada.

Maksud peaksid ju väljendama teatud suhet ühiskonnaga nii üksikisiku kui ettevõtete tasandil, praegu väljendavad nad selle suhte puudumist eriti just viimasel tasandil. Tekib õigustatud küsimus, miks eelistavad parteid avalikkuse ees pidada oma vaidlusi üksikisiku, aga mitte näiteks ettevõtlustulu maksustamise teemadel. Parempoolsed kipuvad ennast käsitlema kui heategijaid, kes loovad töökohti, mida meie, kes me ei ole nii «osavad, nutikad ja targad», täidame nii, nagu oskame, oma «kesiste» võimete piires.

Kapitalistid kipuvad alatasa unustama lihtsat tõsiasja, et nad pole rikkad mitte üksnes tänu oma ärivaistule, vaid ikkagi eelkõige tänu sellele, et meie ühiskonnakord laseb neil rikkaks saada. Ning teiseks tänu töötajatele, kes on nõus nende heaks vaeva nägema. Seega on see kolmepoolne (riik, tööandja ja töövõtja) pakt, millest ideaalis saavad kasu kõik pooled ja kus ükski osaline pole teistest parem. Aga kogu ühiskonna parempoolne jagamine ettevõtjateks (loe: ettevõtlikeks) ja «teisteks» (loe: laiskadeks) on niivõrd primitiivne ja fašistlik, et ajab judinad peale.

Igatahes kipuvad meie parempoolsed unustama, et ühiskond võib alati ka ümber mõelda, kui neid ei veena parempoolne arusaam vabadusest – see, et vabadus on ainult majandusvabadus, vabadus osta ja müüa, mis on kõikide teiste vabaduste eelduseks. Majandusvabadus on mõiste, mis ilmtingimata ei ole ühiskondliku heaolu ning sõna- ja isikuvabaduse garandiks ega kuidagi olemuslikult nendega seotud. Parempoolne ideoloogia üritab meid selles lihtsalt veenda. See aga ei ole kaugeltki mitte üks ja seesama.

Keskerakonna populistlik vastukäik pole muidugi samuti kuigi veenev ega oluliselt parem, kuna see ründab üksikisikut ja ei toetu mitte vajadusele vähendada rikaste ja vaeste vahelist ebavõrdsust, vaid populistlikule ja väiklasele ihale «teha rikastele ära». Rahuldades küll näiliselt seda vaesema ühiskonnakihi iha ja lõigates poliitilist profiiti, ei puuduta see kuidagi tegelikku rikkust ehk kapitali, vaid üksnes kõrgemapalgalist tööjõudu. Ettevõtte tulumaks, mis on parempoolse majanduspoliitilise retoorika peamine toetuspind, jääb täiesti puutumata. Täpsemalt loe: http://www.postimees.ee/080906/esileht/arvamus/217030.php?r