iconJuurdepääsetavus
Maksuseaduste kommentaaride kogumik 2023 tellimine Esitan tellimuse

Lähetuse sõiduautokulude hüvitamise kaks võimalust

Lähetuse sõiduautokulude hüvitamise kaks võimalust

Kopeeri viide

Äripäevas kirjutab Ernst & Young Baltic AS juhtiv maksukonsultant ning EML nõukoja liige Ranno Tingas töölähetuse raames isikliku sõiduauto kasutamise kulude hüvitamisest.

Kui töötaja või juhatuse liige läheb lähetusse autoga, mis pole tööandja oma ega tööandja valduses, siis on tööandjal sõidukulude hüvitamisel valikuvõimalus: kas hüvitada kuludokumentide alusel tegelikud kulud või maksta isikliku sõiduauto kasutamise hüvitist määrusega lubatud maksuvabas ulatuses. Tööandjal lubatakse nüüd hüvitada töötajale kuludokumentide alusel piiranguteta kõik auto lähetuses kasutamisega seotud otsesed ja täiendavad kulud (näiteks kütus, parkimistasud, tee- ja sillamaksud jne). Eelduseks on muidugi lähetuse seotus tööandja ettevõtlusega ja kuludokumentide originaalide olemasolu. Samas pole lubatud hüvitada maksuvabalt auto remondi- või hoolduskulusid ega neid kulusid, mille kandmine ei sõltu auto kasutamisest lähetuses, näiteks kohustuslik liikluskindlustus.

Endiselt võib tööandja valida maksuvaba hüvitise maksmise võimaluse sõltumata töötaja tegelike kulude suurusest. Tööandja ei saa aga maksta töötajale lähetuses käimise eest hüvitist mõlemal ülaltoodud alusel korraga, vaid peab valima, kas maksta kuludokumentide alusel või nimetatud maksuvabades piirimäärades. Nõukogu liikme lähetuse korral on võimalik sõidukulude hüvitamine üksnes kuludokumentide alusel, sest nõukogu liikmele ei ole ette nähtud isikliku sõiduauto kasutamise maksuvaba hüvitise maksmise võimalust. Loe täpsemalt: http://www.aripaev.ee/3340/rubr_artiklid_334004.html Vt ka http://www.maksumaksjad.ee/modules/news/article.php?storyid=242 Lisaks vt: http://www.maksumaksjad.ee/modules/smartsection/item.php?itemid=204 Põhjaliku ülevaate leiate ka MaksuMaksjast nr 8, 2006.