iconJuurdepääsetavus
EML sügiskonverents: maksutõusu eri Maksud ja raamatupidamine aastal 2025 Registreeri / loe lähemalt

Maksusüsteem soosib börsile investeerimist firma alt

Maksusüsteem soosib börsile investeerimist firma alt

Kopeeri viide

Lauri Matsulevitš kirjutab Äripäevas, et erainvestoritele kuulub Eesti börsifirmade aktsiate turuväärtusest umbes 2,5 miljardit ehk ligi 5%, üha enam aktiivsemaid investoreid eelistab kaubelda firma nimel. "Kõik, kes natukenegi rohkem raha liigutada tahavad, ei jäta ometi makse optimeerimata," seletas väikest erainvestorite arvu SEB Ühispanga maakler Peeter Koppel.

Tema hinnangul ei ole tegemist statistika moonutusega. "Sellises maksukeskkonnas, kus me praegu oleme, on see loogiline. Kes teevad tehinguid juba natukenegi suuremate summadega ja tahavad tihedamini kaubelda, need enamasti oma nime all börsitehinguid ei tee." Hansabank Marketsi maakler Raido Lillemets tõdes, et just viimasel paaril aastal on eraisikutest börsiinvestorid üha rohkem hakanud firmadesse liikuma.

"Trend on see, et inimesed, kes varem investeerisid eraisikutena, on nüüd endale investeerimiskeha tekitanud," lausus ta. Kui firma jätab aktsiatega kaubeldes teenitud kasumi välja võtmata, ei ole tarvis tulumaksu maksta ning kasumi edasi investeerimine on seetõttu hõlpsam. Ka Eesti Väärtpaberikeskuse tegevjuht Kristel Johanson kinnitas, et firmade eelistamine investeerimisel mõjutab ka statistikat. "Kõik osaühingud ja aktsiaseltsid loetakse olenemata nende omanike arvust äriühinguteks, mitte eraisikuteks.

Selle tendentsiga on statistika tõlgendamisel oluline arvestada," lausus ta. Samas tuletas Johanson meelde, et eraisikute börsiinvesteeringute statistikast jääb välja fondidesse investeeritud raha, mis on viimasel ajal ka eestlaste seas kõvasti populaarsust kogunud. "Hinnanguliselt võiks nendes riikides, kus on pikemaajalised investeerimistraditsioonid, jõukam elukeskkond ning rohkem raha, börsile investeeritud rahast ligikaudu 20% tulla erainvestoritelt," lausus Johanson. Täpsemalt loe: http://www.aripaev.ee/3349/rt_ly_334901.html