iconJuurdepääsetavus
Maksuseaduste kommentaaride kogumik 2023 tellimine Esitan tellimuse

Kohtuotsus suhkrutrahvi kohta viis riigi kitsikusse

Kohtuotsus suhkrutrahvi kohta viis riigi kitsikusse

Kopeeri viide

Hindrek Riikoja kirjutab Postimehes, et riigil ei ole selget seisukohta, kuidas pärast eelmise nädala riigikohtu otsust nõuda ettevõtetelt sisse trahv enne ELiga ühinemist soetatud suhkru laovarude eest.

Viimasel nädalal on riigikohtu otsuse tõlgendamisega pead vaevanud mitme ministeeriumi juristid. Täna arutab seda valitsus oma kabinetiistungil. Põllumajandusministeeriumi asekantsleri Andres Oopkaupi sõnul ei taheta kindlasti võtta seisukohta, et ühtegi firmat ei trahvitagi, kuid kuidas neilt raha kätte saada, ei osanud ta veel öelda. Riigikohtu eelmisel neljapäeval välja kuulutatud otsuse järgi võeti üleliigseid laovarusid puudutav seadus vastu liiga hilja ning kiirustades, kuid kõrgeim kohtuinstants jätab ministeeriumidele võimaluse seadust ja trahvide sissenõudmise korda tagantjärele muuta.

Laovarude seadus jõustus vaid neli päeva enne Eesti ühinemist ELiga, kuid reguleeris tagantjärele firmade mitme aasta tegevust. Põllumajandusministeeriumi ning maksu- ja tolliametiga kohut käivate ettevõtete hinnangul peaks see AS Hadleri Toidulisandite kaebuse osas tehtud riigikohtu otsus laienema ka neile. Mitut ettevõtet kohtus esindava IMG Konsultantide juhi Ardo Ojasalu sõnul tunnistab riigikohus praegusel kujul laovarude seaduse järgi firmade trahvimise kehtetuks. Sama meelt on ka riigikohus, kes ei julge siiski kinnitada, et ühe otsuse põhjal saavad õiguse kõik ettevõtted.

«Küsimus ei ole mitte, kas sisse nõuda, vaid kuidas seda teha. Näiteks saaks arvutuspõhimõtteid muuta,» vahendas pressiesindaja Mailin Aasmäe riigikohtu seisukohta. Loe täpsemalt: http://www.postimees.ee/121006/esileht/majandus/222889.php?r Vt Riigikohtu lahendit: http://www.nc.ee/?id=11&tekst=RK/3-3-1-33-06