iconJuurdepääsetavus
Maksuseaduste kommentaaride kogumik 2023 tellimine Esitan tellimuse

Riigikohus lõi kaupmeestele olulise pretsedendi

Riigikohus lõi kaupmeestele olulise pretsedendi

Kopeeri viide
Rubriik: EML

Riigikohtu otsus loob kõigi Eesti kaupmeeste jaoks olulise pretsedendi, mille kohaselt võib pandimärgiga märgistatud pakendite tagasivõtu delegeerida kaupluse lähedal asuvasse taarapunkti ja ei pea tingimata taarat vastu võtma ainult kauplusega samas hoones. Viidatud otsus seab kahtluse alla kaupmeestele seni tehtud trahvid ja välistab nende tegemise edaspidi.

Tänaseni on Keskkonnainspektsiooni ametnikud trahvinud paljusid kaupmehi lähtuvalt sellest, et nad on delegeerinud pandimärgiga märgistatud pakendite ehk taara tagasivõtu kauplusest eemal asetsevale taarapunktile.Lähtuvalt Riigikohtu otsusest ei pea kaupmees tagama pandiga märgistatud pakendite ehk taara vastuvõttu kauplusega samas hoones, vaid võib vajadusel delegeerida selle funktsiooni edasi mujal asetsevale taarapunktile. Seega ei tohi kaupmehi delegeerimise eest trahvida, nagu seda on siiani tehtud.Täiendavalt jõudis Riigikohus järeldusele, et pandiga märgistatud taarat peab olema võimalik ära anda sama aja jooksul, mil on avatud vastavat kaupa müüv kauplus. Teisisõnu - kui kauplus on avatud 24 tundi ööpäevas, siis peab tarbijal olema õigus ka oma pandimärgiga märgistatud pakendist ehk taarast vabaneda terve ööpäeva jooksul.

See on Euroopa kontekstis ülim ja erandlik vastutulek tarbijatele, mis seab kaupmehed raskesse seisu.Eesti Maksumaksjate Liidu liikme OÜ Viola Team, keda EML ka kohtuasjas esindas, väärteoasjaga pakendiseaduse § 30 lg 2 alusel on võimalik tutvuda aadressil http://www.riigikohus.ee/?id=11&tekst=RK/3-1-1-83-06. Riigikohtu lahendi number 3-1-1-83-06 13.oktoobrist 2006. Eesti Maksumaksjate Liit on 1995. aastal loodud laiapõhjalise liikmeskonnaga mittetulundusühing, mille eesmärk on kaitsta Eesti maksumaksjate huve ja õigusi, taotleda optimaalset maksukoormust ning jälgida kogutud maksuraha efektiivset kasutamist.

EML ühendab üle 2400 liikme. Täiendav informatsioon:Aivo KangusTelefon: 5079315Õnneli VarendTegevjuhtEesti Maksumaksjate LiitAhtri 6A, Tallinn 10151Telefon: 626 4190E-mail: onneli@maksumaksjad.ee